Allt fler vill brygga favoritölen hemma

Sugen på din favoritöl? Kanske brygga den själv också? Det blir allt mer populärt att själv försöka skapa kloner av favoritölen hemma.

Hembryggningen växer snabbt i Sverige. Ölintresset har ökat rejält och priserna för de olika hembryggningsutrustningarna har sjunkit.

Även nyfikenheten på att själv återskapa sin favoritöl har ökat. Först i Sverige med den idén var Det Lilla Köksbryggeriet från Stockholm.

– Vi startade 2010 och kom ganska snabbt på den här idén. Kunderna gillade att brygga ett öl som man sedan kan jämföra med originalet, säger Mikael Zetterberg.

Han driver Det Lilla Köksbryggeriet tillsammans med Jakob Nielsen och det första receptet som släpptes var danskt. Mikkellers Beer Geek Breakfast var först ut 2011.

– Vi märkte snabbt att det var många som tyckte att det var kul och att det är ett ganska praktiskt sätt att brygga öl på. Tanken från början var att få nybörjare att börja brygga öl, men numera säljer vi även det här till mer erfarna bryggare, säger Zetterberg.

Genom åren har det funnits recept från Mikkeller, Oppigårds, Nynäshamns Ångbryggeri, Beerbliotek, Gamla Enskede, Pang-Pang och Poppels. Det senaste samarbetet sker tillsammans med Stigbergets och deras West Coast IPA.

– Det är många som frågat efter ett öl från Stigbergets. West Coast har ett ganska speciellt recept som kan vara svårt att få till när man brygger hemma. Vi har anpassat receptet tillsammans med deras bryggare.

Intresset för de färdiga kiten har bara ökat och ökat och det finns flera butiker, både fysiska och på nätet, som säljer liknande kit.

– Det finns dom som vill göra allt själva och det har vi full respekt för. Men det här är praktiskt om man mest är intresserad av bryggningen och resultatet på ölet, säger Zetterberg.

Frågan är dock hur nära sanningen man kommer med de här kiten. Går det att brygga ett öl som smakar precis som favoritölet?

– Det beror på hur duktig du är som bryggare. Men har du en Braumeister eller liknande kommer du att komma nära originalet. Lite hänger det på hur svårt receptet är och det påverkar också i vilken miljö du jäser ölet. Många gånger är det intressant att jämföra med originalet och se hur man själv lyckats, avslutar Zetterberg.