Alkoholfria öl ett lyft för Coppersmith´s

Petri Karhukorpi satsar rejält på alkoholfri öl och ser en utvecklingsmöjlighet där. Foto: Ronny Karlsson.

Alkoholfritt blir allt mer populärt i Sverige. Fler och fler bryggerier satsar på den typen av dryck och snart har Coppersmiths fem olika alkoholfria öl på marknaden.

Det var i samband med att coronakrisen startade som Coppersmith´s beslutade sig för att trycka på startknappen för alkoholfria öl.
– Vi hade gjort tester i ungefär ett år och provat olika metoder. Sedan påskyndades allt av corona, säger grundaren Petri Karhukorpi.

Satsningen har visat sig vara riktigt uppskattad, inte minst på den lokala marknaden.

– Vi har fått ett jättebra mottagande, det är långt över förväntan och vi är väldigt nöjda med ölen.

Karhukorpi har också inlett samtal med Systembolaget, där bland annat Nils Oscar har flera alkoholfria produkter. Där hoppas man på bredare lanseringar, och det går inte att komma in i det lokala sortimentet med alkoholfria produkter.

.- Det är en annan inköpare som ansvarar för alkoholfritt och kommer man in blir det en bredare lansering.

Intresset för alkoholfria öl märks också av från kollegor i branschen. Bland annat brygger Coppersmiths alkoholfri öl till åländska bryggeriet Stallhagen.

Coppersmiths nya produkter finns i dagligvaruhandeln, men lanseras också i den restaurang vid idrottsanläggningen Rocklunda i Västerås som Karhukorpi nyligen tog över.

– Just nu bjuder vi på alkoholfri öl till maten, det ingår i priset och vi gör av med ett fat om dagen.

Tre olika öl finns i dag ute på marknaden och två till är på gång. Det som togs fram först var en lager, en pale ale och en india pale ale. Det som kommer härnäst är en stout och en grumligare variant av en india pale ale.

– Framför är det yngre personer som dricker alkoholfri öl, vi gamla gubbar dricker det inte så mycket. Det är en utmaning att brygga sådan öl och jag vill verkligen lyfta på hatten för vår bryggare Christian Weber.