Alkohol på kursen ska ge maxad kreativitet

Cola eller rom och cola i glasen, det har betydelse för kreativiteten, enligt Henrik Bjerring. Foto: Pixabay

Att det blir alkohol i samband jobbkurser är nog inte så ovanligt. Men dansken Henrik Bjerring går steget längre. Han har alkohol på schemat.

Henrik Bjerring har tagit idén från filmen ”En runda till”, där Mads Mikkelsen och de andra upprätthöll 0,5 promille dygnet runt. Så i Bjerrings kreativitetskurser ska kursdeltagarna vara salongsberusade.

– Kort sagt innebär det att om du ska få nya idéer så handlar det i grunden om att binda samman det du redan vet. Om du kan koppla ihop dem på ett nytt sätt kan du få bättre idéer. Och det kan alkohol hjälpa dig med, påstår han enligt danska Journalisten.

Hela tiden följs kursdeltagarnas promillehalt upp för att ingen ska bli för berusad.

– Det kan låta som att man måste dricka sig full för att komma på nåt. Men om du är för full blir det inte bra. Därför är det viktigt att hålla ett öga på promillehalten, säger Henrik Bjerring.

Dessutom varvas alkoholen med kaffe för att hålla eleverna alerta.

Bjerring använder själv metoden i sitt arbete med tv-produktioner.

– Vi dricker bara tillräckligt mycket för att komma i god stämning och få idéer. Det ska alltid vara minst en som skriver ner idéerna, annars är det mycket klokt som försvinner.

– Dagen därpå ser vi att kvällen inleds med lite tråkiga idéer, sen riktigt bra idéer i mitten och rätt dåliga idéer i slutet. Mängden alkohol påverkar kvaliteten.

Om det fungerar eller inte vet vi inte, men en forskare i USA är i alla fall övertygad om att en promillehalt på 0,75 är den idealiska och numera svenska Rocket Brewing tog 2014 fram ett speciellt öl med tanke på detta.

– Den hade jag glömt, jag tror att det var en IPA som vi gjorde åt en reklambyrå och på flaskan fanns det en man och en kvinna med viktskalor för att man skulle dricka rätt mängd för att komma upp i 0,75 promille, säger Kim Agersten på Rocket Brewing.

Men om någon vill ha tag på det ölet idag, så är loppet kört, det gjordes bara då. Och några planer på att ta upp det igen finns inte.