Alex vill ha mer av Närke i Göteborg

SOMMAR 2019

Alex Ek svarar på våra sommarfrågor. Foto: Peter Lindh.

Alex Ek är mannen bakom Attic Meadery. Här svarar han på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Schramm’s Black Agnes… Fast då lär jag inte leva så länge.
Jag får nog istället välja väl hanterad färsk Pilsner Urquell Nefiltrovaný. Svårt att inte svara “en riktigt bra lager” på den här frågan och denna är nog den jag redan dricker mest av. Macro-öl när den är som bäst.
Kul är dock att svenska bryggerier kan koka riktigt fin lager med som egentligen är bättre än ovan nämnda öl. Bryggerier som Nynäshamn och O/O sticker ut här, i alla fall om man skall se till vad jag helst och oftast dricker, men även Oppigårds, Stigbergets och Dugges med flera vet vad dom gör.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
– Utan inbördes ordning: USA, Belgien och Tyskland.

USA för dess ölkulturs roll i alla olika craftvågor som kommit och kommer. Innovation som oftast är på topp. Hade själv knappast knåpat mjöd alls om det inte varit för den amerikanska mjödvågen. Sen att många av bryggerierna är bland mina absoluta favoriter skadar ju inte heller.

Belgien för sin roll i en del av den traditionella ölkulturen som jag älskar. Saison, lambic, trappistöl att dricka samt ett fantastiskt trevligt land att besöka på sitt lite fint defekta och varierande vis. Snyggt att kunna hålla liv i en sprudlande craft beer kultur på städernas barer och snarare inkorporera än tappa det traditionella.
Tyskland för en annan del av den traditionella ölkulturen som jag uppskattar. Relativt strikt, konservativt och stilrent men så är dom så satans duktiga på att göra perfekt smaskig lageröl enligt dess stilars alla regler. Här har jag speciellt Franken i mitt hjärta men även andra delar av Tyskland har mycket att bjuda på. Dessutom finns även en craft beer rörelse som inte är fullt så konservativ och som definitivt inte skall underskattas.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Närke Kulturbryggeri saknas mig här i Göteborg. Känns som att deras speciella men alltid goda öl har glömts bort i en flod av haze.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– 3,5 veckor. Jag skall förutom att försöka mig på lite klassiska sommaraktiviteter med sambo och katt göra mjöd. Gör ju detta på min fritid trots allt.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Nu har jag ju trots att jag varje år köpt biljett aldrig lyckats gå på Brewskival som alla vurmar om och då blir det lätt att istället svara All In Beer Fest. Alltid välorganiserat med god öl och bra stämning. Märks att det drivs av eldsjälar.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
– Har inget bra svar här. Har inte satt mig in i eller engagerat mig nog i frågan för det.