80 kilo bröd blir till 3000 flaskor öl

80 kilo bröd som blivit till 3000 flaskor med öl. Det är ett av sätten att markera mot matsvinnet i vårt samhälle.

EAT Food Forum i Stockholm går i dag in på sin andra och sista dag. Fokus där är matsvinnet och lagom till evenemanget har Nordic Choice Hotels och Klackabacken gjort ett samarbete.

Projektet är ett pilotprojekt och till en början har fyra hotell i Skåne bidragit med sammanlagt 80 kilo torkat överblivet bröd som genererat 1000 liter öl. Brödet ersätter cirka 40 procent av malten.

– Vi arbetar ständigt med att hitta nya tillvägagångssätt att bekämpa matsvinn inom Nordic Choice Hotels. Att producera öl på överblivet bröd är ytterligare ett sätt för oss att minska matsvinnet och närma oss målet om en minskning av matsvinn med 20 procent innan 2020, säger Cathrine Dehli, Director of Sustainability på Nordic Choice Hotels.

Ölet har fått namnet ”No Crumbs Left” och serveras under forumet samt på en del utvalda hotell i landet. Men båda parterna ser gärna att pilotprojeket utvecklas och blir större än det är nu.

– Matsvinn är ett stort problem i hela hotellbranschen. Ett vanligt sätt att ta tillvara på överblivet bröd är att göra krutonger. Men det finns en gräns för hur mycket krutonger ett hotell kan servera. Vi hoppas att vi på sikt ska kunna skala upp ölprojektet på alla våra hotell så att inte en brödsmula blir över, avslutar Cathrine Dehli.

Följande hotell kommer att servera ölen:

Quality Hotel Grand, Kristianstad

Clarion Collection Hotel Temperance, Malmö

Clarion Hotel & Congress Live, Malmö

Quality Hotel Globe, Stockholm

Nordic Light, Stockholm

Clarion Hotel Wisby