Ett par höjdare och en belgisk besvikelse

I dag släpptes det återigen nya öl i Systembolagets tillfälliga sortiment. Foto: Montage.

Vi hittade en hel del goda öl bland dagens nya tillfälliga öl på Systembolaget. Dessutom två riktiga favoriter och tyvärr också en besvikelse.

 

15 öl i väldigt olika stilar handlade det om bland dagens nyheter, och som vanligt är nivån generellt hög. Vi fastnade framför allt för två belgare, men hittade också ett belgiskt öl som inte alls levde upp till förväntningarna.

Här är våra omdömen:

Coppersmith’s The Falling Leaves

500 ml, 29,50 kr, 5,0 %, Lager, märzen och wienerstil

Fruktigt med en behaglig maltbas, en touch av citrus och där finns också en del rostade toner. Sticker kanske inte ut spå mycket, men håller en bra nivå. God öl.

La Trappe Trippel

330 ml, 30,90 kr, 8,0 %, Trippel

En klassisk trippel som säkert en hel del av er redan har provat. Det här är ganska sött jämfört med flera andra tripplar, där finns en blommig ton och alkoholen hjälper till med smakerna utan att bli för tydlig. Fylligt och gott, men inte bäst i klassen.

Nectar Bohere La Belle Saison

330 ml, 27,90 kr, 5,5 %, Saison

Blommigt och lätt jordigt med en del jästtoner och en lätt kryddig ton. En lätt beska växer fram och bär ölet fram till en ganska torr avslutning. Inte så komplext men faktiskt ganska gott.

Purity Pure Helles

500 ml, 36,90 kr, 5,0 %, Lager, dortmunder och helles

Maltigt med en behaglig brödighet, där finns en del fruktiga toner  och en beska som får ta ganska bra plats växer fram. Helt okej öl.

Cigar City Florida Man

355 ml, 26,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Lätt tropiskt med ananastoner, en touch av apelsin och en behaglig avslutning som bjuder på citrus och en del beska. Förrädiskt lättdrucket. God öl.

Williams Brothers Pavlo’s Dog

500 ml, 4,3 %, 28,90 kr, Engelsk pale ale och bitter

Ett ganska hyfsat välhumlat öl med en del grapefrukt och en del kextoner. Behagligt balanserad och lättdrucket. God öl.

Deep Ellum IPA

355 ml, 26,90 kr, 7,0 %, India pale ale

En IPA i ganska klassisk stil med en markerad beska, en del grästoner och en citrussmak som får ta plats. Helt okej utan att sticka ut bland de öl i den här stilen som släpps på Systembolaget.

Gouden Carolus Imperial Dark 2021

750 ml, 125,00 kr, 11,0 %, Belgisk mörk ale

Längre ner kan ni läsa om ett av mina favoritöl som jag blev besviken på. Här är ett favoritöl som håller måttet. Det är fylligt och smakar riktigt bra med fikon och dadlar, en lätt ton från jästen som ger en kryddig känsla, alk0holen gör sig påmind men blir ett tillskott till ölet. Mycket bra öl.

Shepheard Neame Spitfire Ale

500 ml, 25,90 kr 4,5 %, Engelsk pale ale och bitter

Blommigt med en del beska, en lätt gräslighet och en tendens till kolatoner. Come back på bolaget för det här ölet som smakar okej men inte så mycket mer.

Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2020

330 ml, 4,7 %, 29,90 kr, Amerikansk pale ale

Friskt humligt med blommiga toner och en lätt touch från jästen. Friskt och faktiskt med en känsla som drar åt det belgiska hållet, även om där också finns citrus och en lätt tropisk ton. De här ölen brukar vara goda och det här är inget undantag.

Captain Lawrence Big Effort Grapefruit IPA

473 ml, 49,90 kr, 7,0 %, India pale ale

Ganska rejält med grapefrukt som gör ölet friskt men också döljer lite av grundölet. Där finns dock en ganska distinkt beska och en lätt gräsig ton, som blandas med grapefruktsmaken som följer med genom ölet. Helt okej, god för dig som gillar grapefrukt.

De Struise Brouwers Pannepot Grand Reserva 2018

330 ml, 49,00 kr, 10,0 %, Belgisk mörk ale

Pannepot igen? Javisst, men den här gången är ölet lagrat i tre år. Det här brukar vara ett av mina favoritöl att lagra, och det börjar bra i smakerna, men växer också fram en ton av aceton som inte borde vara där. Det får bli ett nytt inköp om det finns flaskor kvar, det här var inte riktigt vad jag hade hoppats på.

Pentrich Brewing Astronauts & Crosses IPA

440 ml, 63,50 kr, 7,2 %, India pale ale

Friskt humligt men också med en lätt ton av diacetyl i doften. Humlen får mer plats i smaken, där finns en försiktig maltbas och en lätt beska som ger ölet en trevlig avslutning. Okej öl.

3 Fonteinen Oude Kriek Intens Rood 2019

650 ml, 269,00 kr, 7,0 %, Frukt- 0ch bärlambic

Helt fantastisk körsbärssmak från början till slut, där finns mandeltoner, en ton av trä och ett litet drag åt citrushållet. Men här handlar det framför allt om en fantastisk körsbärssmak som i alla fall jag bara vill ha mer av. Mycket gott.

Remmarlöv Bager’s Banquette Wheat Wine Ale

330 ml, 59,90 kr, 11,2 %, Öl av flera stilar

Maltigt med lätt vinösa toner, fruktigt med fokus på söta frukter och med en alkohol som bär ölet utan att bli för dominant. Behagligt och gott, förrädiskt med ett så här starkt öl som är så lättdrucket.