Svenska ölen står sig bra bland nyheterna

Det dyker upp flera intressanta öl bland dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget. Foto: Montage.

Elva nya öl på Systembolaget i dag, varav tre svenska. Vi vill påstå att de svenska ölen klarar sig riktigt bra i konkurrensen.

Den här veckans tillfälliga ölnyheter bjuder på ett brett spektra av ölstilar. 3 Fonteinen imponerar med sin druvlambic, även om syran är ganska rejäl i det ölet. Vi gillade också Fierces kaffestout, men tycker att tre svenska somriga öl också står sig väldigt bra.

 

3 Fonteinen Druif Muscat

750 ml, 349,00 kr, 8,0 %, Frukt- och bärlambic

Det här är ett öl som man bör dofta på ett ett bra tag innan man smakar. Druvtonerna kommer fram där tillsammans med lite funkiga källartoner, och lovar mycket gott. Druvorna får ta ordentligt med plats i smaken också, syrligheten är tydlig, där finns en del bärtoner och de typiska gummitonerna finns i bakgrunden. Mycket god även om den kunde ha haft en något lägre syra.

Destihl Pina Colada Gose

355 ml, 25,90 kr, 5,7 %, Gose och lichtenhainer

Friskt med lätta kryddtoner och en hel del ananas, lätta vaniljtoner och tonerna av k0kosnöt växer sig starkare efter ett tag. En lätt sälta finns i bakgrunden och ölet blir aldrig så sött som man kanske var rädd för.God sommaröl.

Remmarlöv Gårdsbryggeri Jungle Juice

440 ml, 27,90 kr, 4,3 %, Övrig syrlig öl

Behaglig syra och med en ganska tydlig ton av guava, som får ta mer plats än ananasen. Fylligt och ganska komplext, där finns lätta yoghurttoner och i eftersmaken bjuds även på en del citrus. God öl.

Amundsen In Cafruits – Double Berry and Citrus Smoothie

440ml, 54,90 kr, 6,5 %, Övrig syrlig öl

Friskt och syrligt till en början med somriga fruktsmaker, sedan blir det sött och smakar ungefär som smultronglass. Det blir lite lätt artificiellt och lyfter aldrig riktigt efter en lovande inledning.

Klackabacken Summer Ale

330 ml, 19,90 kr, 4,6 %, Golden/Blond Ale

Fruktigt med lätta grästoner, en behaglig lätt brödig maltbas gör dig sällskap genom ölet och citrustonerna växer sig lite starkare i avslutningen. Rent och balanserat. God öl.

Captain Lawrence Golden Ale

355 ml, 25,90 kr, 4,8 %, Golden/Blonde Ale

Även här finns en tydlig maltbas som drar åt det brödiga hållet, en lätt touch av citrus smyger sig på och ölet blir mer humledominerat mot slutet utan att på något sätt tappa balansen. Enkelt och gott.

Brygghuset Finn Summer Wheat

500 ml, 30,90 kr, 5,2 %, Hopfenweizen

Citrus och banantoner möter dig först, där finns en lätt kryddig ton och en försiktig maltbas kompletterar i bakgrunden. Friskt och lättdrucket med en lätt humleton, passar bra under sommaren. God öl

Clown Shoes Bubble Farm

568 ml, 47,90 kr, 6,5 %, India pale ale

Friskt humligt med inslag av gräs och en ganska tydlig maltighet, där finns lätta örttoner, citrus, en del grapefrukt och ölet avslutas med en balanserad beska. Helt okej india pale ale åt det mer traditionella hållet.

Fierce Beer Big Night In Part One

440 ml, 65,90 kr, 9,6 %, Barley wine

Det här ölet klassas som ett barley wine av Systembolaget, på Ratebeer är den en Imperial/Double IPA och på Untappd till hör den kategorin Pale Ale – International. En vanlig pale ale är det i alla fall inte utan sanningen hamnar nog närmast Systembolaget. Det är sött med en del kolatoner, vanilj, en lätt fruktig touch och en tendens till alkoholton som lyser igenom. Det här var ganska gott, oavsett vilken stil det nu är.

Fierce Beer Big Night In Part Two

440 ml, 65,90 kr, 10,0 %, Imperial porter och stout

Behagliga kaffetoner möter dig direkt, där finns en del kakao, en touch av frukter i bakgrunden, rostade toner och alkoholen är väl dold. Mycket fokus på kaffet men det här är gott.

To Öl City Mexican Hot Chocolate Imperial Stout

375 ml, 69,90 kr, 8,5 %, Imperial porter och stout

Chokladtonerna finns där och efter ett tag kommer en ganska tydlig hetta som drar åt chilihållet, det är ganska försiktigt rostat och en del kakao samt kanel märks också. Jag brukar vara ganska känslig när det gäller öl med chilitoner, men här funkar det faktiskt bra.