Hannes njuter av riktig semester

SOMMARFRÅGOR 2020

Hannes Gruber svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Hannes Gruber på Nerdbrewing svarar på våra sommarfrågor. Han hittar sitt favoritöl långt upp på västkusten.

 

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Det blev direkt mer eller mindre tvärstopp på export-sidan, vilket står för absoluta majoriteten av vår försäljning. Även försäljningen till pub/restaurang mer eller mindre försvann helt. Vi permitterade oss själva och trappade ner på produktionen. Vi har ju inte sålt speciellt mycket till systembolaget tidigare men började omgånde försöka planera in släpp i tsls för att täcka upp. När sen systembolaget fick för sig att stoppa web-beställningar av tsls blev vi riktigt oroliga. Som tur var backade dem ju men vi kände ändå stor osäkerhet för hur det skulle gå när (antagligen) alla bryggerier ställer om på samma sätt och blir tvugna att förlita sig på just tsls. Vi var så pass oroliga för framtiden att vi tyvärr fick låta vår första anställda bryggare Andreas gå, för att inte riskera hela företaget om försäljningen inte skulle komma igång senare. Det var verkligen ett jobbigt beslut. Nu ser det lite ljusare ut och viss export har kommit tillbaka samtidigt som vi har fått ut några öl på bolaget. Det kommer såklart vara en hel del jobb och ta lång tid för att komma tillbaka till läget pre-corona men det ser i alla fall hoppfullt ut.
2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Det bästa är att ha ordentlig semester med familjen, sola, bada, hänga med vänner och grilla med en öl i handen.
3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– The Struggle Continues från Fermenterarna (neipa) var riktigt, riktigt bra. Rund, fyllig och grym humle-kombo med bra tryck i både doft och smak, utan någon som helst hop burn!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Jag är försiktigt optimistisk men samtidigt orolig för att Systembolaget, om gårdsförsäljning tilläts, skulle få för sig att försämra villkoren i TSLS. Och det vore det inte värt isånafall..
5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– Det finns så otroligt många fina människor i ölsvängen här i skåne som jag gärna träffat över en middag, men att bara välja ut tre stycken av dem går ju bara inte.