Guldkornen bland fredagens nyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

På fredag kommer det nya tillfälliga ölnyheter på Systembolaget. Flera av ölen bör du verkligen inte missa.

 

Det är som vanligt en hel del god öl som har premiär på fredag när Systembolaget återigen släpper tillfälliga nyheter. En riktigt fin schwarzbier, några trevliga humlebomber och några fantastiska tunga pjäser i form av Oskar Blues Barrel Aged Ten Fidy och Firestone Walker Anniversay 22 kan nog få dig att öppna plånboken i åtminstone något av fallen.

Här är alla ölen.

 

Brekeriet Spring Gose, 330 ml, 21,90 kr, 4,6 %, Gose och lichtenhainer

Friskt med både en tydligt syra och en behaglig sälta, grapefrukttoner och en lätt funkig ton. Som ofta välsmakande från Landskronabryggeriet.

 

Nynäshamns Ångbryggeri Zumen Schwarz, 500 ml, 31,60 kr, 5,0 %, Schwarzbier

Mörk choklad och lakritstoner får sällskap av en lätt fruktighet, mörkt bröd och en lätt ton av kakao. Fylligt och riktigt gott.

 

Stigbergets A New Dawn, 440 ml, 46,90 kr, 7,0 %, Imperial pils och india pale lager

Stigbergets sätter sin humleprofil på ett öl i lagerstil och det blir riktigt bra. Citrus och ananas i första rummet och där finns en behaglig beska som följer med genom ölet. Mycket god.

 

Founders Acazza India Pale Ale, 355 ml, 27,90 kr, 7,0 %, India pale ale

Humligt med grästoner, citrus och en del hö. Kanake en lite trött humle. Okej öl.

 

Oskar Blues Can-o-Bliss Tropical IPA, 355 ml, 27,90 kr, 7,2 %, India pale ale

Friskt och humligt med citrus toner, ananas och en försiktig maltighet som ger ölet komplexitet. Ganska skön efterbeska där citrus åter sätts främst. God öl.

 

Oceanbryggeriet Ocean Extra IPA, 330 ml, 26,50 kr, 6,5 %, India pale ale

Göteborgsbryggeriet håller sig till en mer brittisk stil med sina india pale ales och man gör det bra. Här är det humligt, men på ett helt annat sätt än i de flesta andra öl i den här kategorin. En brödig maltighet lyser igenom och en försiktig beska växer sig starkare i eftersmaken.

 

Captain Lawrence Tears Of Green NEIPA, 473 ml, 60,90 kr, 7,5 %, India pale ale

Ananas och citrus möter dig direkt här, humlen är frisk och ölet förrädiskt lättdrucket. Smakar bra utan att krångla till det.

 

Garage Passata Six, 440 ml, 70,90 kr, 9,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Ännu en humlebomb, men här lyfter det inte riktigt som ölen ovan. Helt okej humleprofil men kanske något tam. Helt okej dock.

 

Stigbergets/Omnipollo Phantastica, 440 ml, 70,90 kr, 10,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Det är inte lätt att göra så här starka humliga öl, ofta blir det för tydlig alkoholsmak. Men här lyckas man riktigt bra, det blir tropiskt med citrus och en del mango. Välgjort och gott.

 

Sierra Nevada Hoppy 40th Anniversary Ale, 355 ml, 29,90 kr, 6,0 %, India pale ale

Klassisk india pale ale med en rejäl beska, citrustoner, en lätt gräston och en del mango och tall. Friskt och med en ganska rejäl efterbeska. God klassisk india pale ale.

 

Lagunitas Lucky 13, 355 ml, 28,90 kr, 8,8 %, Amber ale

Välhumlad amber ale med en del citrus och tallatoner och där finns också en lätt rostad ton. Lyfter aldrig riktigt för min del.

 

Innis&Gunn Islay Cask Amber Ale, 330 ml, 29,90 kr, 7,4 %, Amber ale

Sött med en massa vaniljtoner. Det blir endimensionellt och även om jag vet att Innis&Gunn har många supportrar så funkar det verkligen inte för mig.

 

Poppels Projekt 017 Barrel Aged Barley Wine, 330 ml, 59,90 kr, 10,8 %, Barley wine

Sött med russin och fikontoner, en lätt touch av vanilj och en tendens till trätoner. Känns som en ganska klassisk barley wine och det smakar riktigt bra. Kan tänka mig att det inte är sämre om ett år heller.

 

Oskar Blues Ten Fidy Barrel Aged 355ml, 70,90 kr, 12,5 %, Imperial porter och stout

Tungt och svart som döden och en underbar öl. Grymma tydliga fattoner och en skön kombination av mörk choklad, lakrits, kakao och vanilj i smaken. Ett perfekt öl en mörk vinterkväll. Eller egentligen vilken kväll som helst. Mycket god!

 

Magic Rock Dark Arts Hazelnut, 330 ml, 30,90 kr, 6,0 %, Torr porter och stout

En behaglig grund med choklad, lakritstoner och kakao, men kanske blir det lite för mycket hasselnötter, som tar över en hel del av smakerna. Fortfarande dock en bra öl.

 

Firestone Walker Anniversary 22, 355 ml, 139,00 kr, 12,7 %, Strong ale

Här gör det en ny blen varje år och än så länge har det bara blivit jäkligt bra. Lätt vinöst med vanilj och chokladtoner, sött och med snygga smaker från fatlagringen. Dessutom är alkoholen snyggt undangömd. Dyrt men väldigt gott.

 

Ej med på provning:

Malmö Beer Week Collab Brew, 330 ml, 40,00 kr, 6,0 %, India pale ale

Lervig Paragon Vintage Barley Wine, 330 ml, 148,60 kr, 13,5 %, Barley wine