Nyheter

Surölssatsning igång hos Sahtipaja

Bildspel

Bild 1 av 12

Suröl är det ett växande intresse för, och Timo Krjukoff hoppas kunna få fram uppemot 40 000 liter sådan öl varje år.

 

Nu är Sahtipajas surölssatsning igång på riktigt. Målet är att producera uppemot 40 000 liter öl per år i lokalen.

Beernews har tidigare berättat om Timo Krjukoffs planer på att göra suröl i de häftiga lokalerna vid Smedjan utanför Sätila. Det är lokaler som hyrs enbart för att producera dryck jäst med brettanomyces- och vildjäst och efter en hel del jobb är det dags för att börja ta fram suröl.

Nu är de första 13 faten fyllda och 5200 liter vört ska ligga till sig i åtta till tolv månader innan den ska blendas och i en del fall också tillsättas frukt eller bär.

– Jag kommer att ta fram fyra basöl och sedan blendar jag dom. Utöver 4 stycken racks med 13 fat vardera kommer det även finnas plats för 400-500 liters fat för mindre batcher av berliner weisse med brett, säger Krjukoff.

De fyra basölen kommer totalt till 21000 liter öl som ligger och väntar på att bli färdig. Suröl med brett och vildjäst ska bli resultatet.

– Jag kommer att fylla på med ny öl kontinuerligt och vi kommer inte att tömma faten helt. När det tillsatts frukt eller bär ska ölet sedan ligga till sig ett tag till, och den processen ska jag ha på andra våningen här, säger Krjukoff.

Det finns också planer på att göra spontantjäst cider och att prova sig fram med brett i mjöd.

– På det här viset behöver jag inte jobba med processen varje dag. Det passar mig bra just nu, säger Krjukoff.

Sahtipaja har tidigare släppt en del öl som varit gjorda på samma sätt som de belgiska lambic-ölen, men nu skruvas alltså den verksamheten upp rejält. Mellan 30 000 och 40 000 liter öl ska det bli varje år.

– Jag gillar sådan här öl och det ska bli kul att göra det på det här viset.