God öl och en massa annat på festival

Drygt 15 bryggerier, fyra vingårdar, superstark korv, ciderpremiär och sju konstnärer. Helgens festival Beer B-Q i Höganäs blir en spännande premiärfestival.

Det ska finnas något för alla när Per i Viken genomför sin Beer B-Q för första gången på lördag. Men samtidigt finns det gemensamma nämnare.

– Bryggeri, måleri, fotografi. Allihopa är hantverk där man på olika sätt försöker uttrycka sig. Konst som till exempel måleri är det mest klassiska sättet medan konsten att brygga hantverksmässig öl är ett modernt och väldigt aktuellt sätt att uttrycka sig på. På så vis tycker jag inte alls att dom ligger så långt ifrån varandra, egentligen skiljer dom sig bara på sättet man konsumerar dom, säger festivalgeneralen Jeff Flindt.

Cirka 15 skånska bryggerier är på plats och lockar med öl. Dessutom har det gjorts en speciell festivalcider via ett samarbete mellan Kullamust, Per i Viken och Benchwarmers.

En korvätartävling blir det också och den är inget för veklingar. Korven ”Ass Blaster” har funnits tidigare och nu kommer ”Suicide Ass Blaster”, som ska vara tio gånger starkare än originalet.

För att bland upp det hela ännu mer kommer dessutom sju olika lokala konstnärer att ställa ut via Kulturhotellet. Givetvis kommer det också att finnas mat från Per i Viken.

– Den stora variationen och de unika skillnader som finns i ölens uttryck kommer att återskapas visuellt genom dom sju konstnärerna helt olika sätt att skapa på, säger Flindt.

Deltagande bryggerier och vingårdar:

Benchwarmers

Brekeriet

Brewski

Friends Company

Helsingborg bryggeri

Höganas Bryggeri

Klackabacken

Kullens Bryggeri

Malmö Brewing Company

Nerdbrewing

Pax Brygghus

Remmarlöv Gårdsbryggeri

Råå Bryggeri

South Plains

Viken Bryggeri

Ödåkra Brygghus

Hyllie/Psychopipes

Arilds Vingård

Kullahalvöns Vingård

Vejby Winery

Vingården Villa Mathilda

 

Här kan du se en film om hur cidern blev till: