1000 volontärer på brittiska ölfesten

BIldspel

Bild 1 av 3

Royce Hunt gör sin elfte festival och utgår från att det blir ett antal till.


 

I dag inleddes Great British Beer Festival. En festival som vore omöjlig att genomföra utan cirka 1000 frivilliga som ställer upp år efter år.

GBBF i London firar 40 år i år och har i många år varit en av världens viktigaste ölfestivaler. För traditionella brittiska bryggerier är den ett måste och på senare år har festivalens breddats och innehållit öl även från många andra länder.

Men inget av detta hade varit möjligt utan cirka 1000 frivilliga ölvänner som ställer upp och driver hela festivalen.

– Alla som jobbar här gör det frivilligt. Hela festivalen bygger på det, även när det gäller att bygga upp och montera ner hela festivalen, säger Royce Hunt.

Han är ansvarig för media och jobbar dessutom med att organisera hela frivilligverksamheten. Han är numera bosatt i Luxemburg, men återvänder till London och GBBF varje år.

– Det är mitt elfte år nu. Jag kommer säkert säga efter festivalen att det här är min sista, men sedan återvänder jag nog igen.

I takt med att festivalen växt har det också blivit allt fler från andra länder som kommer till London för att vara med.

– Vi har blivit som en familj, man lär känna allt fler då de flesta som kommer hit återvänder. Det finns faktiskt tre personer som har varit med alla 40 åren, berättar han.

På lördag kväll, efter festivalens sista dag, är det fest för volontärerna. Då är det ett stort gäng med trötta men ölsugna personer som samlas.

– Det är mycket jobb och blir långa dagar. Men det är roligt också, annars skulle inte så många komma tillbaka.

Mellan 50 000 och 55 000 personer beräknas besöka festivalen under de fem dagarna. I år finns exakt 400 olika engelska öl, och då är det fokus på cask.

– Camra handlar om cask. Vi säger inte att vi inte gillar annat, men det här ska vara för casköl i första hand, säger Royce Hunt.

Som mest kan det vara uppemot 10 000 personer i den stora lokalen, men då är ljudnivån och trängseln ganska påtaglig.

– Fredagen brukar vara värst, på lördagen stänger vi tidigare och då är det lite lugnare.

Dörrarna öppnas och de 1000 frivilliga står redo för att göra sitt jobb. Precis som det varit under festivalens alla 40 år.

– Det ska bli roligt, och förhoppningsvis hinner jag dricka en öl i kväll också, avslutar Hunt.