Vreta går som tåget trots svåra tiderna

Andreas Fejes på Vreta kloster bryggeri Foto: Privatbild

Trots svåra tider går det bra för Vreta kloster Bryggeri. Försäljningen har ökat med 40 procent och på bryggeriet är det mycket som händer.

Andreas Fejes, ägare till Vreta, låter ganska nöjd med bryggeriets utveckling.

– Försäljningen har ökat för vår del med cirka 40 procent om vi jämför kvartal ett mot förra året. Dock har vi släppt lite nya öl och hade en påsköl som blev en dundersuccé, säger han.

Att försäljningen går bra innebär att bryggeriet kan göra en del satsningar. Redan tidigare har vi skrivit om en expansion i lokalerna och nu börjar allt komma på plats.

– 400 kvadratmeter sedan 1 januari. En del produktionsyta med nytt bryggverk på 1000 liter, som vi kan dubbelbrygga på, total tankkapacitet på 10 000 liter. Allt installerat och klart. Kör första ”riktiga” bryggningen på nya bryggverket om ett par veckor.

Därutöver finns även plats för servering och i början av maj invigs pubdelen under Östgötadagarna. Därefter blir taproom hela sommaren fem dagar i veckan, med provsmakningstillstånd.

– Tanken är att bygga kök så vi får fullständigt serveringstillstånd. Men siktet inställt på det inför sommaren 2024.

Andreas Fejes, som till vardags är professor snarare än bryggare, körde ensam till att börja med, sedan anställdes en bryggare och nu finns det ytterligare en på plats.

– Vi har nu två anställda. En bryggare på heltid och en bryggeriarbetare på 80 procent.

Och uppskattning för bryggeriets öl saknas inte, vi har tidigare skrivit om tävlingsframgångar och nu berättar Fejes att han har hämtat hem fler medaljer.

– Vi kammade hem fyra medaljer i Concours international de Lyon för ett par veckor sedan. Guld till vår trippel som även utsågs till juryns favorit i den klassen. Silver till vår wit, vår matersbier och vår skördeöl. Det bidde även silver för vår wit vid mässan i Göteborg.