Viktor blev nedstänkt med kokande vatten

Hembryggarna

Viktor Nyman, hembryggarel. Foto: Privat

Viktor Nyman upptäckte att hembryggning inte är helt ofarligt när en slang brast och han fick kokande vatten över sig.

Namn: Viktor Nyman

Ort: Stockholm

Ålder: 30 år

Hembryggare sedan: 2010

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Mitt intresse för hantverksöl började egentligen ganska direkt efter jag började gå på krogen som 18-åring då jag snabbt insåg att det fanns mer än bara industrilager. Efter att jag blev gammal nog att själv börja botanisera på Systembolaget började jag fundera kring hur det faktiskt går att till när man framställer öl. Efter en snabb googling halkade jag ganska snabbt in på SHBFs Wiki och där väcktes en tanke. På denna tid var jag student med ganska mycket fritid och ganska lite pengar så en rolig hobby som resulterade i öl verkade ju intressant. Jag har en förmåga att nörda ner mig i varje intresse jag får så bara några månader efter jag fyllt tjugo började jag även brygga öl tillsammans med några studiekamrater och formade bryggkollektivet Rüdbrygger.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– I genomsnitt kanske 4-5 timmar. Jag är definitivt en periodare så ibland brygger jag varannan vecka, ibland inte på ett halvår. Då jag varken har barn eller några andra särskilt tidskrävande hobbys tycker jag inte det är särskilt svårt att hitta tid, det händer bara ibland att jag prioriterar annat.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Metod utan tvekan. Att tweaka recept fann jag också kul i början men ganska snabbt inser man att variationer i bryggmetod eller ingrediensernas kvalitet har minst lika stor inverkan. Nuförtiden går jag ofta på beprövade recept och försöker istället finslipa jäsning och paketering.

– Sedan är det ju alltid knepigt med plats när man bor i lägenhet som jag. Jag lyckades bli medlem i Ekens Bryggerisällskap för 1,5 år sedan vilket gav en nytändning för mitt intresse. Att ha en dedikerad och anpassad lokal som man dessutom delar med andra trevliga medlemmar är väldigt tacksamt.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Vi (Rüdbrygger) har en imperial stout vid namnet Grotte som vi bryggt och finslipat sen 2012 som ofta brukar få många lovord. Det är utan tvekan ett av recepten jag är mest nöjd med. Den har verkligen det jag söker i en imperial stout, komplex och elegant smak, mjuk kropp och lagom balans mellan sötma och beska (det är absolut ingen toksöt pastry stout).

– Annars har jag ett standardrecept på tysk pils som jag brygger ofta och som jag ibland blir otroligt nöjd med. Men det är en inte alls lika förlåtande ölstil att brygga så ibland misslyckas jag med jästhantering eller råkar oxidera ölet mer än lämpligt och då håller den inte samma klass.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Mitt ständiga mål är att min ovan nämnda tyska pils ska smaka som Keesmann Herren Pils.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Nej, jag insåg för länge sen att det är ett slitigt jobb som kräver mycket insats för ganska skral lön. Jag gör det hellre som hobby då jag kan brygga precis vilken öl jag vill utan att bry mig om hur det påverkar min ekonomi.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Brygg samma recept om och om, ändra max en parameter i taget. På så sätt ser du vad som påverkar och kan göra ändringar i din bryggmetod och faktiskt se vad som händer. Ändrar du exempelvis humlegivor och samtidigt byter jäst så är det svårt att veta vad som faktiskt spelade in.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Jag har en brännskada på höger underarm som fortfarande syns 5,5 år senare. Vi hade varit snåla och använt icke värmetålig slang på utloppet från vår kylspiral för vörten. Vatten hade samlats i den och började koka när jag la i den i vörten, så när jag slog på kylvattnet så smälte slangen och kokande vatten stänkte ned både mig själv och mitt kök. Det gör väldigt ont och gav mig ärr som nog kommer vara med mig resten av livet. Ha respekt för säkerhetsaspekterna kring ölbryggning!

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk (att framställa vört är i mitt tycke en av de mest ointressanta aspekterna av bryggning)

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Pub

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinhetsgebot