Victors favoriter gör bara ett enda öl

Victor Dahlbergs favoritbryggeri gör inte speciellt många olika öl. Här svarar han på alla våra sommarfrågor.

Dahlberg är delägare i såväl Brewers Beer Bar som All In Brewing. Här är alla hans svar.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– Way back in the days när jag inledde mitt ölintresse poppade jag, en mycket sen kväll, min första flaska Rochefort 10. Den fick mina smaklökar att explodera och mitt intresse att börja brinna.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Brasserie d’Orval. Det yttersta beviset på att ett bryggeri enbart behöver fokusera på en produkt – ja, jag bortser från Petit Orval – om den är bra nog (läs: bäst).

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Jag tror att vi kommer att se en fortsatt ökning av svenska bryggerier inom de närmsta åren. Genom Brewers Beer Bar upplever jag att konkurrensen för inköp blivit något hårdare de senaste åren. En rad svenska bryggerier har under denna period höjt standarden på svensk hantverksöl avsevärt och jag upplever att det blir svårare för nya aktörer att konkurrera vad gäller såväl utpriser som kvalitet inom de spektra som de förstnämnda bryggerierna lyft. Detta verkar dock ha lett till att vi ser nya bryggerier med tydliga inriktningar som skiljer sig från övriga. Genom detta hoppas jag på att utvecklingen inom svensk hantverksöl kommer att fortsätta och antal bryggerier ökar i samband med att hantverksöl stjäl fler marknadsandelar från storbryggerierna.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– 2018 tillhör tveklöst Morgondagens Bryggeri. Jonas är inte bara en av de trevligaste människorna i ölbranschen utan gör även världens jäkla somrigaste brygder som man bara vill hälla över sig i solen. Vilken fruktsuris från honom som helst är min bästa sommardänga…fast på ett bra sätt.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

– För tillfället ser jag sjukt mycket fram emot att dricka och snacka öl med min käre vän och gamle sommelierstudiekamrat Fredrik Lindfors som kommer att tävla i VM i sommellerie i Belgien senare i år. Finns få människor i världen som är så vass på dryck som Fredrik.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Ur kvalitetssynpunkt så tror jag att Borefts för ett gäng år sedan är min favorit. Grymt mysig festival. Dock träffade jag min fästmö i samband med Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm några år senare så frågan är om den inte slår högre, fast från en helt annan synvinkel…