Vi testade att köpa Systembolagets fatöl

Det fanns två öl och en must på kranarna när Beernews köpte alkoholfri öl på growler. Foto: Peter Lindh

När Ölstudion öppnade i Nordstan i Göteborg var det främst det stora utbudet som det skrevs om. Men en annan nyhet var alkoholfri öl på fat.

Beernews gjorde ett besök för att se hur det funkar med alkoholfritt på fat på Systembolaget. Nu kan man förstås inte bara gå in på Ölstudion och köpa en stor svag, utan det är stora growlers som gäller. Kunden köper flaska plus innehåll vid första tillfället och kan sedan byta ut den tömda flaskan mot en ny vid nästa tillfälle.  Flaskorna återanvänds, men inte korkarna.

Provsmak vid kranarna på Systembolaget. Det blev en pale ale från Uppsala Brygghus för Beernews utsände. Foto: Peter Lindh

Hur det gått med försäljningen är oklart. Affärsutvecklare Eva Lundqvist Saleh på Systembolaget hänvisar till den generella hållningen att inte uttala sig om enskilda butiker.

– Sen har den bara varit öppen i snart ett år och det är svårt att dra slutsatser, då det under denna period varit en pandemi. Jag kan bara säga att ett flertal har provat att köpa och en del har kommit tillbaka som återkommande kunder, säger hon.

Eva Lundqvist Saleh på Systembolaget. Foto: Pressbild

Än så länge är det oklart om testet kommer att spridas till andra butiker. Utvärderingen pågår, men pandemin har gjort att det är svårt att se vad som är normalt.

– Vi kommer att jobba vidare med tapprummet i Ölstudion och utvärdera det löpande och när vi har tillräckligt med information så får vi se om det är nåt vi vill fortsätta med eller inte.

Ölstudion har även ett större utbud av alkoholfri öl på burk och flaska, men inte heller vad gäller det kan Eva Lundqvist Saleh uttala sig om hur det gått med försäljningen.

– Vi ser att kunderna generellt är väldigt nöjda med sortimentet som vi har på Ölstudion. Då inbegriper det alla våra sortiment.

Otto Asklid fyller på beernews growler. Foto: Peter Lindh

De stilar butiken haft på fat hittills är APA, IPA, dunkel och dortmunder och helles vad gäller öl och sen radler och must utöver det. När vi besöker Ölstudion finns det dryck i tre av fyra tappar och totalt har dryckerna kommit från fem till tio leverantörer.

– Vi var tidiga med alkoholfritt på fat, underlaget är grunt även om många producenter har börjat experimentera och utveckla alkoholfri öl på fat. Vi har en dialog med branschen och uppmuntrar producenter att komma med inspel på dryck som passar.

Vad gäller Ölstudion som helhet så är konceptet ett test, så något svar på frågan om det blir fler finns inte i dagsläget och det gäller även den tänkta vinbutiken i Stockholm.

Och hur gick det med Beernews growler? Jo tack, hunden vräkte väskan med den i golvet, men efter vederbörlig tids väntan efter det smakade innehållet alldeles utmärkt.

Otto Asklid rengör flaskan efter fyllning. Foto: Peter Lindh