”Vi har en uppgift – att sänka tröskeln till hembryggning” 

Intervju

Frida Jönsson och Rebecca Wallin på Lilla Köksbryggeriet.

Hej, hallå Frida Jönsson, som tillsammans med Rebecca Wallin köpt hembryggarföretaget Det Lilla Köksbryggeriet – med förhoppningen om att ännu fler ska börja brygga öl hemma. 

Berätta, vilka är ni?

– Vi har en bakgrund inom kommunikation, varumärkesutveckling och entreprenörskap, och är själva inte klassiska hembryggare. Det som fångat vårt intresse är själva känslan runt ölbryggningen – hantverket, nyfikenheten och möjligheten att skapa något med både smak och kreativitet. Det Lilla Köksbryggeriet hade något vi föll för direkt – en tillgänglig och kreativ värld där vem som helst kan få känna sig som en bryggare hemma i köket. Vi ser det som ett perfekt möte mellan passion, produkt och potential – och vi är väldigt taggade på att utveckla det vidare.

På vilket sätt kommer ni att göra det? 

– Vi vill göra hembryggning mer tillgängligt och inspirerande för fler människor. Det handlar om att modernisera webbshopen, utveckla kommunikationen, och samtidigt fylla på med nya roliga receptsatser och samarbeten. Vi tror också att det finns en spännande utveckling i mötet mellan öl, vin, cider och till exempel kombucha. Där kan Lilla Köksbryggeriet bli en naturlig startpunkt för alla som vill prova hantverket hemma.

Hur upplever ni att intresset för hembryggning är?

– Vi ser att det finns en stabil och lojal grupp av entusiaster som brygger år efter år. Samtidigt tror vi att fler är nyfikna, men kanske känner att tröskeln är lite hög. Där har vi en uppgift: att sänka tröskeln, visa att det är enkelt att komma igång och att hembryggning kan vara lika mycket en social aktivitet som ett nördigt intresse.

Är intresset för cider och vin lika stort som det för öl?

– Det finns absolut intresse, och framför allt hos dem som vill testa något nytt eller hitta en rolig aktivitet tillsammans med familj eller vänner. Vinet och cidern är lite mer säsongsbetonade – men vi tror att just variationen är en styrka. Oavsett om man gillar öl, vin, cider eller kombucha så ska det finnas något som lockar att testa.

Har ni några roliga receptnyheter på gång?

– Ja, tre! Nu lanserar vi ett receptkit baserat på Jämtlands jubileums ale, dessutom har vi gjort en egen ”mörk och mustig”, en stout med lika mycket karaktär som en fredagskväll i vårt containerkontor på Österlen. Året avslutas med en jul-kul-lager, som är lätt att älska och lika fin i glaset som en julkula i granen. På tal om julen så ser vi en stor potential i våra hembryggningskit som den perfekta presenten. Det är en upplevelse i en låda, där man får både en rolig aktivitet och ett gott resultat att njuta av tillsammans.


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.