Växjö Ölfestival blir av i höst i stället

Robert Andersson har tillsammans med Kök11 arrangerat Växjö Ölfestival sedan 2014, och favoritåret är alltid det senaste: "Det går inte att säga, det var en speciell känsla första året, men vi har utvecklats år för år, så 2019 som var den senaste riktiga festivalen i så fall. Foto: Privat

Till hösten återkommer Växjö Ölfestival igen efter förra årets svårigheter som gjorde att bara en begränsad festival kunde genomföras.

Den 1 och 2 oktober är datumet för årets upplaga av Växjö Ölfestival. Och arrangören Robert Andersson är glad.

– Min förhoppning är att genomföra festivalen. Det känns så, alla bryggerier som hör av sig och vill vara med. Det är superkul. Men jag känner mig lite ringrostigt och har nästan glömt hur man gör, säger han.

– Vi brukar ha drygt 400 per session, det känns fasen som relevant att ha i oktober. Så länge Folkhälomyndigheten säger ett max på 500 deltagare är vi hemma. Men vi kan ställa in med kort varsel, även om vi känner oss trygga med att det går att genomföra festivalen.

Till årets festival blir det drygt 20 bryggerier. Vissa, som Brygghus 19, har varit med på starten 2014, andra är nya.

– I nuläget har jag 16 bryggerier klara och jag gick ut och kollade intresset, det var jättestort så jag har en hög att kolla. Jag prioriterar såna som inte varit här tidigare.

Mellan 1200 och 1500 besökare fördelat på tre sessioner 1-2 oktober räknar Robert Andersson med på Kök11 i Växjö, där festivalen arrangerats varje år sen 2014. I samband med festivalen har även en ölvecka arrangerats, hur det blir med den saken i år är inte helt klart.

– Just det, har inte tänkt på det än, men det kommer nog att hända en del, säger Robert.

Initialt var planen att ha festivalen i april i år, men när inte det gick att genomföra flyttades den till oktober – fast inte för att stanna.

– Nej, den ska inte fortsätta på hösten nästa år, förhoppningen är att den är tillbaka i april då.

 

Här är listan på de bryggerier som är klara för årets festival:

Benestad Bryggeri

Brekeriet

Brygghus 19
Coppersmith’s Brewery
Fenix Brewery
Hyllie Bryggeri
Johannishus Bryggeri
Kvarnagårdens Bryggeri
Prins Katts Hantverksöl
Remmarlöv Gårdsbryggeri
Ryssby Bryggeri
Stallarholmens Brygghus
Vareböke Bryggeri
Vreta Kloster Bryggeri
Ängöl