Värmländskt bryggeri nischar sig på lättöl

Lars Evert Wikholm och Anders Nilsson på Wiksfors Bryggeri Foto: Privat

Wiksfors bryggeri är ett ganska nytt värmländskt brygger som hittills mest satsat på lättöl. Men nu är en dubbel-IPA på gång också.

För knappt ett år sen blev Anders Nilsson tillfrågad om han ville leverera en lättöl till Wiksfors Bruk i Långserud i Säffle kommun. Varför inte? tänkte Nilsson.

– Jag började experimentera med lite olika recept och sen gjorde jag en provbryggning en golden ale på 60 flaskor. De tog slut på en timme och helgen därefter var det folk som frågade om det fanns mer av den där goda ölen, säger Anders Nilsson.

Efter den lyckade starten stod det klart att det här var något att fortsätta med.

– Så jag och min kollega Lars Evert Wikholm bestämde oss för att göra nåt och drog igång bryggeriet. Wiksfors Bruk är ett populärt utflyktsmål och i somras hann vi knappt sätta etiketter på ölen innan de försvann.

Nu har man tre olika lättöl, som främst säljs direkt, men även en del livsmedelsbutiker och restauranger har hört av sig med intresse för att sälja ölen.

Eftersom utrustningen är ganska liten, två bryggverk på 70 liter, så blev Nilsson och Wikholm glada när Wermlands Brygghus i Kristinehamn plötsligt hörde av sig och frågade om de ville samarbeta.

– De ville hjälpa oss att komma igång och vi fick chansen att lära sig av den resa som de har gjort. Det är otroligt sympatiskt och ett värdefullt samarbete, säger Nilsson.

– Sen har vi tagit fram en dubbel-IPA som ska bryggas hos dem, men under vårt varumärke. Den släpps i det lokala sortimentet på tio systembolag i mars.

Med det som bryggdes hos Wermlands Brygghus kom man upp i ungefär 3000 liter 2020. En siffra som måste upp.

– Vi behöver komma upp i mer för att kunna leva på det, men samtidigt så har vi ganska bra marginal på det vi säljer direkt till slutkund, säger han.

– Om vi kan komma upp i 10 000 liter per år så ska det kunna tuffa på. Vi har så otroligt låga omkostnader.

Just nu arbetar Anders Nilsson tre dagar i veckan på bryggeriet, men från den första 1 mars blir det heltid, då han har sagt upp sig från jobbet som arbetsförmedlare.