Välgörenhet i fokus för nya ölfestivalen

Community Beer har under flera år dragit in välgörenhetspengar. Nu satsar Åre Bryggcompagni på en hel festival som ska dra in pengar.

Årebryggeriet har bidragit en hel del till lokala projekt med sina öl. Community Beer har funnits både som india pale ale och lager, och en procent av försäljningen har gått till projektet.

– Det har blivit cirka 15000 kronor varje gång och en gång om året har vi skänkt de pengarna till ett lokalt projekt, säger Anders Abrahamsson.

Genom åren har det blivit pengar till den lokala skateboardföreningen, till upprustningen av en fritidsgård och till ridklubben, som med hjälp av stödet kunde köpa in en ny häst.

I år går pengarna till Åre Bergscyklister.

– De har många barn och ungdomar i sin verksamhet och lockar hit folk med sin Bike Festival. De har hjälpt till att skapa en sommarsäsong här, säger Abrahamsson.

Nästa år kan det kanske bli ännu mer pengar, för nu ska en festival också bidra till projektet. Nio bryggerier finns då på plats och alla är involverade i välgörenhetsprojektet.

– De bidrar med en anmälningsavgift och de pengarna går till välgörenhet. Vi ska absolut köra vidare med den här festivalen och hoppas att det ska bli en årlig tradition med en liten festival.

Det är vid Parkvillan i Åre som ölfesten genomförs och utöver öl lockar man också med BBQ och livemusik. Redan på fredagen blir det ett ölevent då det genomförs en tap takover på samma plats.

Deltagande bryggerier:

Åre Bryggcompagni

Åre Ölfabrik

Reinklou

Östersunds Nya Ångbryggeri

Svartberget

Jemtehed&Brande

Dykes Brewery

Brewing Költur

Nordic Kiwi Brewers