Utsläpp gav dryga böter för bryggeri

Belhaven straffas för sitt misstag. Foto: Belhaven Brewery.

Arbetet på bryggeriet gick fel och 8000 liter hälsofarligt vatten förstörde reningsprocessen i det kommunala reningsverket. Nu bötfälls bryggeriet rejält.

 

Det var i december i fjol som en av reningsprocesserna på Belhaven Brewery i Skottland gick rejält fel. Mängder med kaustiksoda hamnade i det vatten som ska vara renat när det lämnar bryggeriet.

Vätskan kom in i filtreringstankar för inkommande avloppsvatten. Det förstörde de biologiska organismerna som behandlar avloppsvattnet och fick de tankarna att skumma och rinna över.

Misstaget ledde till att reningsverket fick stängas och på stränderna vid Belhaven fick man sätta upp skyltar som varnade för att vattnet kunde vara förorenat.

Nu har Belhaven straffats för sitt misstag och böterna landade på 10 000 pund. Bryggeriet har efter misstaget jobbat hårt med att förbättra sina rutiner.

– Vi beklagar att detta hände och tar ansvar för det mekaniska fel som ledde till läckan. Vi har gjort stora investeringar för att försäkra oss om att det här inte ska hända igen, säger bryggeriet i ett pressmeddelande.