Två besvikelser – och ett öl i världsklass

Vi hittade ett par favoriter och ett par besvikelser bland dagens ölnyheter. Foto: Montage.

Ett par besvikelser. Men också ett öl i världsklass. Här är betygen på dagens ölnyheter från Systembolaget.

 

Att Rodenback Caractère Rouge skulle vara god utgick vi från. Det är ett favoritöl och det smakar lika gott som det brukar. Där bakom finns ytterligare ett par goda öl, men också ett par besvikelser.

 

Rodenbach Caractère Rouge

750 ml, 119,00 kr, 7,0 %, Flamländsk röd och brun öl

Det här är ett favoritöl och jag blir inte besviken den här gången heller. Rodenbachs hussmak med de lite söta tonerna finns där och bären får ta sin plats och ge ölet en ytterligare dimension. Där finns både hallon- och körsbärstoner och fatlagringen är subtil utan att bli för svag. Alkoholen lyfter ölet utan att tränga sig på och det här är ett öl att njuta länge av. Snyggt rakt igenom, ett öl i världsklass!

Dugges Calvados & Apple

330 ml, 45,00 kr, 5,6 %, Övrig syrlig öl

Syran ligger kanske snäppet lägre än man är van vid i Dugges öl av den här typen, äpplena tillåts ge sin prägel på ölet och där bakom finns en fatlagring som bidrar med komplexitet och lite tyngd. Friskt och välbalanserat, riktigt gott.

Brasserie Au Baron St. Medard

750 ml, 69,00 kr, 7,0 %, Saison

En hel del grästoner, en del örtiga inslag, det är lätt blommigt och där finns en försiktigt kryddig ton. Inte alls dumt även om det inte når de riktiga topparna i saison-klassen. Kul att ölstilen lyfts fram, för visst har det varit en hel del saison bland nyheterna den senaste tiden?

Naparbier Always

440 ml, 56,00 kr, 7,0 %, India pale ale

Humligt, men också faktiskt ganska syrligt. Så vitt jag kan se är det här inte en sur-IPA och då undrar jag lite vad som hänt här. Som sur-IPA funkar det faktiskt okej, men jag tvivlar på att det ska vara så här.

To Öl #06 DIPA

440 ml, 40,90 kr, 9,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Här är det mer fokus på bara humlen, där smakar citrus med en del talltoner, en lätt touch av gräs sveper in och det hela blir ganska gott. Det som drar ner betyget något är att ölet saknar det där fräscha som kan ha funnits där direkt efter tappning. Fortfarande ett bra öl dock.

J.W. Lees Harvest Ale 2020

275 ml, 49,90 kr, 11,5 %, Barley wine

Åt det söta hållet med toner av russin och dalar, en lätt ton av kola och en del alkohol sätter prägel på ölet. Ett öl att smutta på under en längre tid och jag tycker det här är riktigt gott.

Frau Gruber Heaven Hill Black Barrels Series

500 ml, 179,00 kr, 11,8 %, Imperial porter och stout

Vinöst och åt det syrliga hållet, vilket är väldigt långt från vad jag förväntade mig. Beskrivningen säger fatlagrad stout med vanilj, smaken säger syrlig stout där fatlagringen finns med utan att märkas speciellt mycket. Kanske är jag gnällig men det smakar inte som förväntat och till det här priset känns det inte helt okej.