Trendigt område kan tappa sina bryggare

Bryggerierna bidrog till att göra slumområdet säkert och populärt. Men nu är den populariteten på väg att tvinga bryggerierna att flytta.

Det är i området East Van, av vissa omdöpt till Yeast Van, i Vancouver som bryggerierna betytt mycket för den utveckling som varit.

1994 flyttade Storm Brewing in i området som första bryggeri och det var en utmaning den första tiden.

– Det var nålar och kondomer överallt och vi hade inbrott regelbundet, åtminstone ett par gånger om året, säger Storm Brewings grundare James Walton till Vancouver Courier.

Men så sakteliga utvecklades området och de industrilokaler som fanns passar bra för bryggeriverksamhet.

I dag blomstrar området med 12 småbryggerier, destillerier, kafferostare, glassbutiker och trendiga restauranger. Utvecklingen påminner en del om Köttbyn i Köpenhamn, eller kanske Wynwood i Miami.

Men nu sprider sig en oro för bryggerierna. I takt med att området ökar i popularitet stiger också hyrorna rejält. Flera av dom är osäkra på om de kan vara kvar.

James Walton har börjat att titta på nya lokaler i andra områden. Nästa år går hans kontrakt ut och han räknar med att hyran då minst kommer att fördubblas.

Callister Brewing drabbades av samma situation, men valde att stanna kvar. De lyckades förhandla så att de ”bara” fick en hyreshöjning på 60 procent. Det har tvingat grundaren Chris Lay att göra om hela affärsplanen, och han är övertygad om att om staden Vancouver inte agerar kommer området att tömmas på hyresgäster igen.

– Nu har vi kontrakt i fem år till, men vad som händer efter det vet jag inte, säger han till Vancouver Courier.