Ölträffen som till och med vakterna gillade

Omkring 650 besökare kom till Belgoträffen i Uppsala i lördags. Foto: Privatbild

– Fantastiskt, det var riktigt lyckat! Så beskriver Thomas Pirander årets upplaga av Belgoträffen i Uppsala.

När hembryggartävlingen Belgoträffen drog igång i helgen var det för första gången sedan januari 2020 och det blev enligt arrangörerna en väldigt bra tillställning.

– Det är så kul att alla, bryggare, besökare, till och med vakterna uppskattade det, säger Thomas Pirander när vi pratar med honom på söndagen.

– Några var lite susiga på slutet, men vakterna behövde inte leda ut någon. De var jätteglada och kom fram och tackade efteråt och sa att det var så himla bra och fantastiskt roligt att vara med när det var så städat. Det vill vi framhålla, det är en folkfest där det bara är trevligt.

Det var hög kvalitet på det som erbjöds i glasen, enligt Thomas Pirander. Foto: Privatbild

Totalt kom det drygt 650 besökare till träffen för att dricka och bedöma 93 öl. Det var lite färre besökare än tidigare år, men det gav även positiva effekter.

– Det är fortfarande mycket folk, men det var inte lika trångt och vissa tyckte att det bättre så. Så vi får fundera på hur vi ska förhålla oss till antal brygder och besökare i framtiden.

Nu dröjer det förhoppningsvis inte flera år till nästa Belgoträffen, eller ens ett år.

– Vi brukar ha den sista helgen i januari, så det är planen för nästa gång. Nu ska vi ta några veckor och smälta det här, sen tar vi snack om det.

Resultat

Domartävlingen

Starka gruppen
Guld till brygd nr 220, Cheval Blanc Cuvée de Noel, en trä- och fatlagrad öl av Niklas Stenlås, Gustav Dominicus, Jakob Carlström, Thomas Lanz, Torbjörn Andersson, Lars Callert, Magnus Isaksson, Kjell Eriksson, Viktor Persson, Mikael Vikström, Mikael Terner och Matthias Zumpe med följande motivering: I denna exceptionellt balanserade öl hittar man nya smaker från början till slut. Ett öl man kan gå vilse i!

Silver till brygd nr 203, Saison De Préculture, en Supersaison av Ronny Hagala med följande motivering: Så typriktigt det kan bli! Med en frisk och fräsch arom lockas man in i en fyllig men torr kropp. En enastående balans i en svårbalanserad stil!

Brons till brygd nr 201, Stoned and dethroned, en mörk stark belgisk ale av Tommi Sjöberg, Henrik Andersson och Magnus Johansson med följande motivering: Väldigt värmande utan att vara spritig i en elegant förpackning. Ett perfekt öl att dricka under en kylig vår.

Lätta gruppen
Guld till brygd nr 120, Vild och Galen Geuze, en Geuze av Niklas Stenlås och Gustav Dominicus med följande motivering: En ren och balanserad gueze med angenäma träfatstoner, fin syra och äpplen som får oss att tänka på champagne.
Silver till brygd nr 129, Dagens Dubbel, en dubbel av Joakim Bernelind och Mikael Bernelind med följande motivering: En mjuk, njutbar dubbel, nötig choklad med komplex kryddighet och torrt avslut.
Brons till brygd nr 119, Vild och vacker 2019, en fruktlambik av Niklas Stenlås och Gustav Dominicus med följande motivering: En kärnfrisk gammal yngling, krieken gör ingen besviken.

Folkets val

Starka gruppen
Guld till brygd nr 220, Cheval Blanc Cuvée de Noel, en trä- och fatlagrad öl av Niklas Stenlås, Gustav Dominicus, Jakob Carlström, Thomas Lanz, Torbjörn Andersson, Lars Callert, Magnus Isaksson, Kjell Eriksson, Viktor Persson, Mikael Vikström, Mikael Terner och Matthias Zumpe. 282 p.

Silver till brygd nr 233, Brunkert, en mörk stark belgisk ale av Mattias Hansson, Mats Hellman, Maria Hellman och Bo Eriksson. 203 p.
Brons till brygd nr 205, Jag vill ha en Quad, farsan…, en Mörk stark belgisk Ale av Erik Nord. 168 p.

Svaga gruppen
Guld till brygd nr 105, Sista krieket, en Fruktlambik av Claes Holmberg och Henrik Hildemar. 214p
Silver till brygd nr 131, Rutger, en Blonde av Mats Hellman, Maria Hellman, Mattias Hansson, Bo Eriksson. 213p
Brons till brygd nr 144 Divlje Vocé, en Geuze av Nichlas Richardsson, 205 p

Medaljörer på Belgoträffen 2022. Foto: Privatbild

Medaljörer på Belgoträffen 2022. Foto: Privatbild