Toppklass på flera nya svenska öl

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Det kommer flera riktigt bra öl när Systembolaget släpper tillfälliga nyheter på fredag. Foto: Systembolaget.

December bjuder bara på ett tillfälligt nyhetssläpp hos Systembolaget. Men å andra sidan där flera riktigt bra öl där framför allt svenska bryggerier imponerar.

Som vanligt är det en bred blandning av sorter bland de nya ölen. Vi gillade flera av de india pale ales som släpps och ger förstaplatsen till O/O Brewing. Dessutom kommer att samarbete mellan Poppels, all In Brewing och J.Wakefield som smakar väldigt bra.

Här är alla nya ölen på fredag:

Brasserie Dupont Avec Le Bons Voeux, 375 ml, 53,00 kr, 9,5 %, Saison

Klassisk saison med grästoner, hö och lite örtiga toner. Snygga jästtoner och en ganska torr avslutning. Gott och bör provas.

 

Omnipollo Bianca Blueberry Maple Pancake Lassi Gose, 500 ml, 110,90 kr, 6,0 %, Övrig syrlig öl

Jodå, det smakar faktiskt blåbär, lönnsirap och lite pannkaka. Ganska sött med kextoner och en del karamell. Gott? Ja, nästan svårt att svara på, då det här är ett öl som inte går att jämföra med något annat. Men udda är det utan tvekan.

 

O/O 100 Citra IPA, 440 ml, 45,90 kr, 6,5 %, India pale ale

Givetvis ett tydligt humlefokus här och det smakar riktigt bra. Fruktigt med citrus och en del ananas och en ganska tydlig beska möter i eftersmaken. Riktigt gott, ner med den i varukorgen.

 

Mikkeller Hazy Holidays, 330 ml, 33,90 kr, 4,9 %, Amerikanska pale ale

Humlefokus även här, med en del beska och lite tropiska toner. Helt okej öl som smakar bra, men som ändå hamnar i skymundan av ölet ovanför.

 

Omnipollo Quadrupel Dry Hopped Fatamorgana, 440 ml, 60,90 kr, 8,0 %, Imperial/dubbel IPA

Fräscht med snygga humletoner, tropiskt och med en mjuk och väldigt tillbakahållen beska. Väldigt lättdrucket med tanke på procenten. Mycket gott.

 

Fullers Vintage Ale 2019, 500 ml, 69,90 kr, 8,5 %, Strong ale

Maltigt fokus med karamell och lite russintoner. En svag beska ligger i bakgrunden tillsammans med lite grästoner och tendenser till kryddighet. God öl som kommer må bra av lite tid. Värd ett köp.

 

Lagunitas Hop Brown Shugga, 355 ml, 31,90 kr, 10,0 %, Barley wine

Välhumlat öl som balanserar mellan barley wine och trippel-IPA. Fylligt med karamelltoner och humlen ligger en komplexitet. Tendenser till alkoholsmak men en god öl.

 

St Bernardus Christmas Ale, 750 ml, 76,90 kr, 10,0 %, Belgisk mörk ale

Smaskig belgare från ett bryggare som aldrig gör ett dåligt öl. Lätt kryddat, jästtonerna sitter som de ska och en del söta frukter skapar komplexitet. God öl som bör stå på julbordet.

 

Sierra Nevada Northern Hemisphere, 355 ml, 37,90 kr, 6,7 %, India pale ale

Örtiga humletoner möter dig först, en del citrus finns med och maltbasen är ganska tydlig. Okej öl men saknar lite humlebett.

 

Sierra Nevada Celebration Ale, 355 ml, 29,90 kr, 6,8 %, India pale ale

Mer citrus och lite fräschare humle än systerölet ovan, här blir det också en ganska tydlig beska som får balans av fruktiga toner och en del gräs. Smakrikt och gott.

 

Captain Lawrence Hop Commander IPA, 355 ml, 27, 90 kr, 6,5 %, India pale ale

Tropiskt med citrus i första rummet, välbalanserat där även maltbasen får lite plats, men framför allt handlar det här om en helt okej ganska klassisk ipa. Även här har dock kanske humlen sett sina allra bästa dagar.

 

Oskar Blues Can-o-bliss Hazy, 355 ml, 27,90 kr, 7,2 %, India pale ale

Intressant att prova flera amerikanska bryggeriers humlebomber efter varandra, och kanske lyckas Oskar Blues bäst den här gången. Modernt med en hel del frukttoner och där finns också en del beska som ger ölet komplexitet. God öl.

 

Achel Bruin Beer, 330 ml, 29,90 kr, 8,0 %, Dubbel

En hel del söta frukter med russin i första rummet möter dig här. Lätt kryddat med sköna jästtoner och en försiktig estrighet. Klassiskt och med stil.

 

Derailed Bourbon Bock, 330 ml, 49,90 kr, 8,7 %, Dubbelbock

Ett öl jag gillat från start och den här batchen håller stilen. Tydlig maltbas med en del mörkt bröd får sällskap av whiskytonerna som ger en rökighet och en komplexitet till ölet. God öl.

 

Samichlaus Classic, 330 ml, 44,90 kr, 14 %, Dubbelbock

Rejält sött med brödiga toner och farinsocker och en del alkohol som inte helt oväntat lyser igenom. Det här blir lite för sött för mig, men det här är ett öl som brukar mogna med tiden. Nästa jul kanske?

 

Nynäshamn Valsviken Vinterporter, 250 ml, 42,90 kr, 9,1 %, Imperial porter och stout

Balanserat och riktigt snyggt med en lätt rökighet, rostade toner, choklad och karamelltoner som får sällskap av en del. Söta frukter. Mycket god öl.

 

Baladin Noel Chocolat, 750 ml, 119,00 kr, 8,5 %, Belgisk mörk ale

Den belgiska inspirationen är tydlig med den lätta kryddigheten och de behagliga jästtonerna. Så värst mycket choklad blir det inte, men det här smakar helt okej ändå.

 

Poppels/All In Brewing/J.Wakefield All ´Bout It, 330 ml, 59,90 kr, 14,4 %, Imperial porter och stout

Jag gillar verkligen fatlagrade imperial stouts och ibland gör det mig kanske lite extra kräsen. Men här är det bara att kapitulera. Samarbetet mellan de tre bryggerierna har lett till en riktigt god stout med mycket av de mesta. Choklad och lönnsirap tar mest plats till en början, sedan kommer fatlagringen fram allt mer och det här blir riktigt riktigt bra.

 

Österlen Maltglögg, 750 ml, 89,00 kr, 11 %, Öl av flera stilar

Det här smakar glögg och inte mycket annat. Sjukt sött dessutom.

 

Ej med på provning:

De Ranke Pere Noel, 750 ml, 7,0 %, 82,00 kr, Belgisk ljus ale

To Öl Same Procedure As Last Year, 750 ml, 89,00 kr, 8,o %, Saison

Birrificio del Ducato Winterlude, 330 ml, 34,90 kr, 8,8 %, Trippel