Tomas sadlade om och blev bryggare

Bildspel

Bild 1 av 5

Tomas Sjögren gillar att ta fram nya ölsorter och vill ha ett levande sortiment.

Efter att ha sålt sitt åkeri ville Tomas Sjögren hitta på något nytt. Valet föll på öl och han startade Marbäcks Bryggeri. Nu är ambitionen att växa mer.

Sjögren drev åkeriet i många år och hade 30 anställda i företaget. Men för sex år sedan sålde han och ville hitta på något nytt.

Under tiden med åkeriet hade han börjat att hembrygga med en kompis.

– Vi började med att basta en gång i veckan och då provade vi två nya öl varje gång. Sedan började vi att brygga tio liter i taget på spisen, säger Sjögren.

När åkeriet var sålt blev det till slut en satsning på sitt eget bryggeri. Det var för fem år sedan. Nu står bryggeriet i en lokal som tidigare var tvätthall för åkeriet i Marbäck, söder om Ulricehamn i Västergötland.

I dag finns två bryggverk i lokalerna, ett på 300 liter och ett på cirka 1000 liter. Årsproduktionen ligger runt 25 000 liter.

– Det är egentligen för lite att leva på. Tidigare jobbade jag även med matlagningskurser och catering, men nu är det bara bryggeriet som gäller. Jag behöver brygga mer öl och effektivisera en del, konstaterar han.

Det finns kapacitet för att brygga mer, men han säger själv att han behöver hitta mer tid åt säljarbetet. I början av nästa år sker en effektivisering när en tappningslina ska installeras.

– Det tar massor av tid när man ska buteljera och sätta på etiketter och kapsyler för hand. Det blir stor skillnad när den maskinen är på plats.

Han gillar att brygga olika ölstilar och i dagsläget finns åtta olika sorter på Systembolaget.

– Jag vill fortsätta att göra nya olika öl. Det roligaste är att experimentera och det innebär också att en del öl ramlar bort från mitt sortiment.

Varje år gör han till exempel ett julöl och ett sommaröl, där receptet varierar från år till år.

Det blir en hel del arbetstimmar i bryggeriet för Tomas Sjögren. Precis så var det också när han hade åkeriet.

– Jag är van att jobba mycket och är ganska driven som person och vill se hur långt det här företaget går att ta. Men jag kan också tänka mig att anställa någon. Jag skulle vilja brygga åtminstone 10 000 liter till varje år, men allt får ta sin tid.