“Ta pulsen på Söders bankande hjärta”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Katarina Ölkafé i Stockholm.

Få geografiska områden i Sverige har varit så starkt förknippade med hipsterkulturen som SoFo, kort för Söder om Folkungagatan, i Stockholm. Området i stadsdelen Södermalm – som kan avgränsas mellan Folkungagatan i norr och Ringvägen i söder, mellan Götgatan i väst och Vitabergsparken i öster – är inte stort men har länge lockat till sig trendmedvetna människor.

 

Under början av 2010-talet var det till detta myller av hippa kaféer, restauranger, mode- och inredningsbutiker man skulle bege sig om man ville ta del av den urbana kulturella framkanten i landet. Man behövde knappast själv bära glasögon med kraftiga plastbågar för att upptäcka de snajdigt barberade männen med välansade skägg och rutiga skjortor eller kvinnorna med fluffig lugg och noga utvalda, alldeles för dyra, second hand-kläder. De var överallt.

 

Mitt i detta epicentrum av brinnande trendmedvetenhet öppnade tre bartenders en ny kvarterskrog år 2014. Med tydlig inspiration från den judiska delikulturen i New York, och mitt i explosionen av svenska hantverksbryggerier, föddes Katarina Ölkafé. Med matmenyn byggd mer eller mindre runt en pastramimacka så autentisk att den inte hade skämt ut sig på Manhattan och öl från små och superlokala hantverksbryggerier gjorde ägarna av ölkafeet alla rätt för att locka till sig så väl grannskapets lokalbefolkning som trendspanare. Framgångarna lät inte vänta på sig. Redan året efter att den lilla krogverksamheten startade blev man belönade med utmärkelsen DN:s Gulddrake i budgetkategorin.

 

Med tio år i bagaget så har inte bara de små läderväskorna för smartphones hängandes runt halsen försvunnit från modet och antalet människor klädda i hatt minskat i SoFo. Även Katarina Ölkafé har gradvis förändrats. Pastramimackan och hypen må vara ett minne blott men den noga utvalda hantverksölen, den picklade gurkan och de besjälade varianterna på mac ‘n cheese består.

 

Uttrycket “ett hål i väggen” har sällan varit så passande för en krog som i fallet med Katarina Ölkafé. Lokalen är verkligen mycket, mycket liten. Med hela barväggen upptagen av en platsbyggd hylla fylld med diverse flaskor, glas, böcker och memorabilia så får man snabbt känslan av att man klivit in i någons kök. Personalen är väldigt tjena-tjena och atmosfären är avslappnad och familjär. Här kan man slå sig ner vid ett av de tre barborden eller i burspråket ut mot gatan. Inne på ölkafeet råder verkligen devisen om hjärterum och stjärterum, och numera hamnar man med stor sannolikhet bredvid en stammis oavsett var man sätter sig.

 

Även om detta allt som oftast är ett lugnt och gemytligt hak där vardagen sakta rullar på, så vet man aldrig riktigt vad som väntar när man sticker in huvudet genom dörren. Ena kvällen kan det vara Olde Timey Night med akustisk folkmusik och bluegrass i skenet av stearinljus. En annan kväll kan man, som medelålders, stå som ett frågetecken mitt bland unga coola människor och se en DJ röra sig rytmiskt på bardisken till den untz-untz som dunkar ur högtalarna. Favoriten för många är dock Powerpoint-kvällarna. Då får vem som helst fritt fram att göra en presentation om vad som helst så länge det kommer i form av en Powerpoint-presentation.

 

Man går inte hit för att få ölet minutiöst omsorgsfullt upphällt i ett spektakulärt glas eller för att äta en trerättersmiddag. I det här krypinnet kliver man in för att samla sig en stund i en glad och chosefri miljö. Om det så blir att man bara tar en enda öl från något av de svenska eller utländska hantverksbryggerierna på barmenyn, eller om kvällen slutar med att man blir högst engagerad av en presentation om “utmaningarna med att bygga höga torn av lego”, är svårt att veta på förhand.

En sak som är säker efter ett besök: Du har just tagit pulsen på Södermalms bultande hjärta.

 

Förra veckans ölställe: 

• ”En ölinstitution som andas historia” – Zum Franziskaner, Stockholm