Systemet tystade före detta medarbetare

Systembolaget

Tidigare medarbetare på Systembolaget har fått skriva på ett avtal om att inte prata illa om företaget innan de slutat. Något som Systembolaget först förnekade, men sen medgivit.

SVT avslöjade i höstas att anställda på Systembolaget trakasserades och enligt TV-kanalen fick man redan då uppgifter om att anställda som köpts ut fått skriva på avtal om att inte uttala sig nervärderande om företaget.

Enligt SVT förnekade Systembolagets HR-direktör Chatarina Eriksson förfarandet och sa att före detta anställda inte fått munkavle.

Vid en senare mejlväxling med SVT ändrar sig Eriksson:

”Det kan även förekomma att vi, i samband med ett avslut, kommer överens om att båda parter ska avhålla sig från att uttala sig nedvärderande om den andra parten.”, säger hon då.

Maria Frändegård som är Systembolagets presschef säger till SVT att lojalitetsplikten väger tyngre än yttrandefriheten och att formuleringar av den typen inte är ovanliga.

Hon säger också att Systembolaget inte använder ord som ”utköp” i sammanhanget utan att man gör ”individuella överenskommelser om avslut av anställning”.

Systembolaget får även kritik från flera anställda som anser att de medarbetarundersökningar som görs i företaget inte går att lita på. Detta på grund av att vissa chefer försöker påverka personer som misstänks svara ”fel”.

Något som presschefen inte alls känner igen sig i.

Läs mer på svt.se.