Flytt och nyöppning för Systembolaget

Systembolagets flytt i Örnsköldsvik skapar reaktioner. Foto: Systembolaget.

En ny butik i Stockholm. Dessutom en uppmärksammad flytt i Örnsköldsvik. Det händer en del när det gäller Systembolagets butiker i landet.

Nysatsningen i Stockholm sker på Kungsholmen. En ny butik har öppnats i korsningen mellan Scheelegatan och Fleminggatan. Under onsdagen öppnades den nya satsningen och i byggnaden finns också en ICA-butik, ett apotek och flera restauranger.

Butiken kommer även att ha de öl som släpps i mindre volym och butikschefen Ruslan Björkegren säger till sajten Mitt i Kungsholmen att nysatsningen inte innebär att någon annan butik i stadsdelen ska försvinna.

I Örnsköldsvik är det bestämt att Åhléns lämnar staden. Nu står det klart att det blir Systembolaget som flyttar in i lokalerna. Det finns flera olika anledningar till det.

– Ur ett helhetsperspektiv är Magasinet en bättre placering. Närheten till såväl parkeringsgarage, i samma byggnad som närhet till livsmedelsaffär, vilket vi vet att våra kunder uppskattar, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget till sajten Örnsköldsviks Allehanda.

Men flytten tas inte bara emot positivt i Örnsköldsvik. Nuvarande hyresvärden till Systembolaget, Byggsigurd, menar att flytten från deras fastighet, gallerian Port 9, inte borde ske.

– Skulle det vara så att Systembolaget väljer att lämna Port 9 så är vi blåsta. Då har de inte kört med rent spel, säger Fredrik Nordin på Byggsigurd till Örnsköldsviks Allehanda.

Nordin hävdar att Systembolaget dels har ett år kvar på sitt kontrakt hos honom, och att det dessutom finns en överenskommelse om en renovering av lokalerna.