Systembolaget stod till svars efter kritik

Systembolaget

En av punkterna på ägarmötet med Socialdepartementet var avslöjandena om bristande arbetsmiljö på Systembolaget. Foto: Pressbild

Socialdepartementet har reagerat på avslöjanden om kränkningar och tystnadskultur på Systembolaget. Dessutom har ett flertal anställda hört av sig till SVT om trakasserier.

SVT avslöjade i slutet av oktober att det fanns kraftig kritik mot arbetsmiljön på två avdelningar på Systembolagets huvudkontor. Flera personer berättade om chefer som trakasserade och kränkte personalen.

Samma dag som nyheten kom ut skickade bolagets VD ett långt brev till Socialdepartementet, som är Systembolagets uppdragsgivare.

I brevet beklagar hon ”att det finns medarbetare som inte upplever att de har en bra arbetsmiljö”, enligt SVT. Men i samma brev skriver hon också att Systembolaget har en bra arbetsmiljö och att hon inte kände igen sig i kritiken.

I onsdags hölls ett möte med Socialdepartementet där en av punkterna var ett krav på att Systembolaget skulle redovisa en lägesbild av arbetsmiljön på huvudkontoret.

Efteråt har Lena Hallengrens statssekreterare Maja Fjaestad bekräftat för SVT att arbetsmiljön var en av de frågor som diskuterades på mötet.

– Arbetsmiljön är en operativ fråga som är bolagets och styrelsens ansvar, men för regeringen är det givetvis viktigt att våra statliga bolag har en god arbetsmiljö, säger hon till SVT i en skriftlig kommentar,.

Systembolaget säger i en kommentar att mötet var en ”sedvanlig ägardialog”, som också innehöll en rad andra punkter.

Men enligt Chatarina Eriksson, HR-chef på Systembolaget, har händelserna fått effekter. Däremot vill hon inte svara på frågan om aktuella chefer påverkats, men hänvisning till att Systembolaget inte uttalar sig om enskilda personalärenden.

Efter SVT:s avslöjande har även fler hört av sig till kanalen och enligt dem begränsar sig inte problemet till huvudkontoret.

– Det är ännu värre på butikerna. Personalen tystas, hotas subtilt, särbehandlas och blir slutkörda, skriver en person.

Företaget har även kallat till möten med ledningen och facket på de aktuella avdelningarna, där de meddelats att en del av deras arbetsuppgifter kommer att försvinna i något som Systembolaget säger är en sedan länge planerad omorganisation.

Läs mer här och här.