Svensk ölapp hjälper dig att hitta kompisarna

Appen Beer With Me görs av kompisgänget Anders Tidbäck, Henrik Antonsson och Jonas Knutsson. Foto: Privatbild

Lite i skymundan Untappd finns den svenska ölappen Beer With Me. Från att ha varit ett rent kompisprojekt har den blivit en app med runt en miljon aktiva användare.

Beer With Me har funnits sedan 2012 och är en app som hjäper användarna att hålla reda på var kompisarna sitter och dricker öl. Henrik Antonsson i Malmö släppte appen tillsammans med Anders Tidbäck och Jonas Knutsson, som han studerat med i Lund.

– När vi släppte första versionen var den kanske inte så användbar. Det var bara våra vänner som använde den för att jag tvingade dem, säger Henrik Antonsson, som i likhet med kompanjonerna även jobbar som utvecklare.

– Det var många år som vi var de enda som brydde oss om den och det gick flera år utan att vi gjorde något med den. Men så började något hända och vi såg att vi började få användare i länder som Island och Tyskland.

Just I Tyskland gick det bäst. Idag är det landet med flest användare av appen. Sverige ligger bara femma på den listan.

– Det var ungefär när folk började lämna Facebook och tänka mer på integritet och att inte samla allt hos samma tjänst. Och det passar oss bra. Vi gör bara en sak och ska inte samla ditt liv i appen, berättar Henrik Antonsson.

Beer With Me har egentligen bara en funktion. Användarna checkar in någonstans och sen kan kompisarna hitta dem med hjälp av appen. Det finns ingen funktion för att till exempel hitta nya vänner att dricka med.

– Vår grundtanke var bara vänner. Du ska ha dem där så att du vet vart du ska gå. Det här är fortfarande ett hobbyprojekt som vi jobbar med på kvällar och helger – vi försöker hålla det så enkelt som möjligt, säger Henrik Antonsson.

Att liknande funktionalitet finns i Untappd tycker han inte gör så mycket.

– Jag tror att vi var före Untappd, men visst om de slår ut oss slipper ju vi att arbeta för att få funktionen. Samtidigt tycker jag att det är två olika saker. Untappd använder jag för att logga och visa vad jag har druckit. Beer With Me visar vad man gör här och nu. Untappd kanske också har det, men det är inte den primära funktionen.

Beer With Me finns för både Android och Iphone, för den som vill testa.