Succébryggeriet vill göra varierade öl

Foto: Mats och Simon Tjärnstig vill låta bryggeriet växa i framtiden.

De fick ta över bryggeriet när tidigare ägaren tröttnade. Nu är Mariatorgets Mikrobryggeri rankat bland de bästa i landet på ölsajten Untappd.

Nu drivs alltså bryggeriet av Mats Tjärnstig tillsammans med sönderna Simon och Joel, och nystarten har gått hem bra hos konsumenterna. I alla fall på Untappd där bryggeriet i skrivande stund rankas som nummer tre av alla svenska bryggerier.

– Det är kul även om vi förstås hellre hade varit etta. Men vi vill heller inte vara fast i att bara brygga öl som ger bra betyg på Untappd. Vi vill inte bara brygga stouts, säger Simon Tjärnstig.

Bryggeriet ligger vid Hammarbyhöjden och i dagsläget kör man cirka 50 liter per bryggning. Det är alltså fortfarande en liten verksamhet.

– Vi försöker ha ett brett utbud och brygger det mesta förutom lager. Det har vi inte möjlighet till i dag, säger Simon Tjärnstig.

Nyligen var man med på den nya surölsfestivalen i Blekinge, men det är inte säkert att det blir massor med nya suröl framöver från bryggeriet.

– När vi bryggde hemma blev det mest suröl. Men det tar tid att göra och det känns som att det är ganska svårt att sälja suröl i Stockholm.

I ett år har bryggetiet haft nya ägare och fortfarande är det en bisyssla. Men det har pratats en del om att satsa vidare.

– Det krävs bra utrustning om vi ska satsa mer, och vi vill ha större utrustning. Vi skulle också vilja göra ekfatslagrad öl, men då krävs det även mer utrymme, säger Simon Tjärnstig.

Klart är i alla fall att trion fått en bra start på sin verksamhet, och det är troligt att betygen på Untappd hjälper till att skapa ett växande intresse för deras öl bland krogar och restauranger.