Storsatsning väntar för Höganäs Bryggeri

Lukas Östberg ser fram emot expansionen på bryggeriet. Foto: Ronny Karlsson.

Tre gånger om dagen bryggs det öl. Men nu ska det bli ändring på det. Höganäs Bryggeri planerar för en rejäl expansion.

Bryggverket på 250 liter har varit med sedan starten 2013 och för att klara av att möta efterfrågan bryggs det nästan oavbrutet.

– Det har varit lite galet, det vet vi. Det har blivit mycket skiftarbete, säger Lukas Östberg.

Planerna på att starta ett bryggeri dök upp ganska spontant. En kväll satt Lukas Östberg med några kompisar och samtalsämnet gick mer och mer mot öl.

– Vi kände att ett bryggeri vill man ju ha haft innan man dör.

Från början var planen att bara brygga öl till restaurang Garage Bar som ligger bredvid bryggeriet i centrala Höganäs. Men så kom den här ölboomen och saker och ting förändrades snabbt. Höganäs Bryggeri har öl på tio Systembolag, säljer mycket öl på sin egen och andra ölställen och har dessutom ett samarbetsavtal med Spendrups.

– Det verkar finnas dom som tror att vi har sålt oss till Spendrups. Men det är ett rent distributionsavtal. Vi får vår öl spridd i landet och de får ett mikrobryggeri i sin portfölj. Det finns inget annat i samarbetet, påpekar Östberg.

Det relativt lilla bryggverket producerar i dagsläget 160000-180000 liter öl om året, vilket är max.

Men nu är en stor förändring på gång.

– Vi har avvaktat för vi vill vara kvar där vi är i dag. Nu har vi fått en lokal till vid sidan av den befintliga så nu ska vi satsa, säger Östberg.

Ett bryggverk på 2000 liter ska köpas in och nya tankar ska höja kapacitetstaket rejält.

– Inom tre år siktar vi mot 800 000 liter per år. Vi har även goda kontakter med utländska företag så vi hoppas på en del export. Vi har inte vågat oss på det i någon större utsträckning hittills, säger Östberg.

I slutet av året ska eller i början av nästa år hela satsningen var genomförd och det nya bryggverket ska då vara redo att tas i bruk. Då kan det också bli mer utrymme för att brygga öl för High Nose Brew. Det är ett sidoprojekt till Höganäs Bryggeri.

– På Höganäs brygger vi god öl men inom vissa ramar. På High Nose finns inga lagar och regler, förklarar Östberg.

I dagsläget jobbar fem bryggare och en säljare för bryggeriet. Östberg tror att expansionen ska klaras på samma personalstyrka. Inte minst för att han har mångsysslaren Anders Bennsten anställd.

– Han är en magiker som kan allt och som kan bygga allt. Han är vår Professor Balthazar.