Stockholm Brewing på plats i nya lokaler

Bildspel

Bild 1 av 9

Två nya foeders är inköpta och där poserar gärna Michel Ahlin Wigardt, Tomas Hallgren, Niklas Jakobsson och Albin Larsson.

 

Flytten har gått ganska snabbt. Nu är Stockholm Brewing redo för både bryggning och att satsa på restaurang i nya lokaler vid Frihamnen i Stockholm.

Beernews har tidigare berättat om Stockholm Brewing planer. En flytt från Söder till Frihamnen ger större bryggerilokaler, men det görs också en satsning på en restaurang och bryggeripub. Under veckan börjar verksamheten att smyga i gång.

– Vi dubblar kapaciteten med fyra stycken nya tankar på 2000 liter vardera, säger Niklas Jakobsson.

Dessutom finns redan två stora foeders i lokalen. En på 2900 liter och en på 3800 liter. De ska fyllas så snabbt som möjligt för att sedan bidra till att det ska komma betydligt mer suröl från bryggeriet.

De nya lokalerna är på 900 kvadratmeter och är betydligt mer öppna än de tidigare på Söder, där man huserade på 500 kvadratmeter.

– Just nu är det alla möjliga hantverkare här, men vi räknar med att börja brygga den här veckan och även restaurangen öppnar, säger Jakobsson.

I den nya satsningen finns hållbarhet och kretslopp med som ett genomgående tema. Målet är att använda så mycket produkter som möjligt från de egna odlingarna strax utanför Stockholm.

– Vi har två kor där som matas med drav, dessutom har vi åtta får och två tackor. På sikt ska vi även ha grisar och värphöns. Dessutom odlar vi en hel del där, mest grönsaker men även en del spannmål. För oss är det en naturlig grej att göra så och jag tror att det kommer att bli vanligare, säger Jakobsson.

I restaurangen ska det finnas 20 ölkranar, och när produktionen är i gång ska cirka hälften av kranarna erbjuda den egna ölen.

– Vi kommer att ha två serveringstankar som är kopplade direkt till kranarna. På sikt kanske det kan bli fler, och det ska hela tiden vara ett nära samarbete mellan odlingen, restaurangen och bryggeriet, säger restaurangchefen Emil Thunström.

En premiärfest ska det bli när man fått fram mer egen öl, men den som vill kan alltså besöka restaurangen med start den här veckan. Och snart kommer också den första ölen som bryggts i Frihamnen.

– Det finns 500 arbetsplatser bara i huset där vi är och området runt oss växer. Först hade vi inte tänkt att satsa på luncher, men under processen har vi förstått att det är väldigt efterfrågat, säger Jakobsson.