Stjärnan som mixar skatepunk med suröl

Nikola Sarcevic är den internationella punkikonen från Örebro, som numera är göteborgare med ett eget ölmärke. Hans liv kantas av turnéer med bandet Millencolin – och sedan nästan ett decennium av Duckponds färgsprakande öl.

Han är mest känd som sångare och låtskrivare i Millencolin, ett av världens största skatepunkband som sedan starten 1992 genomfört ett tusental spelningar i stort sett i alla länder där det finns elektricitet, öl och en fungerande turnébuss. I sommar delar de scen med giganter som Green Day, Ant Wan, Weezer och Muse när de spelar på festivalen Stockholm Fields.

Men sedan snart tio år tillbaka är Nikola Sarcevic också bryggare – eller snarare, ölföretagare med sin egen etikett Duckpond Brewing.

I ett nytt avsnitt av Beernews Deluxe berättar Nikola Sarcevic för Tobias Janius om hur kreativitet är den röda tråden genom hans liv fyllt av mikrofoner, moshpits, mjölksyra och mäskning. Från replokalen i Örebro via internationella rockscener och bryggning i pannrummet i Göteborg har vägen lett till att hans ölmärke Duckpond numera exporterar öl till andra marknader. Ölintresset väcktes av ett sug efter att bli en del av den nya vågen av Göteborgsbryggerier i början av 2010-talet.

– Jag såg vad som hände med Stigberget, O/O, Beerbliotek, Dugges… och kände att jag ville vara en del av det. Men då insåg jag att jag måste lära mig att brygga öl.

Duckpond Brewing har sedan dess blivit synonymt med färgsprakande, fruktiga suröl, men också med humlig och kraftfull IPA. Och även om Nikola gärna brygger den typen av öl, är det andra stilar han själv helst dricker.

– Jag tycker det är kul att brygga det jag gör, men jag dricker hellre en bra pilsner eller en klassisk stout själv. Duckpond Lipizzaner är den enda öl jag gjort som jag har en riktigt personlig relation till.

Musiken är dock aldrig långt borta. Millencolin, som skördat internationella framgångar med låtar som No Cigar och Penguins & Polarbears, spelar och turnerar fortfarande med samma uppställning som vid starten. Bandets legendariska album Pennybridge Pioneers från år 2000 satte Örebro på världens musikkarta och Nikola menar att gruppens långvariga sammanhållning delvis beror på att de alltid delat lika, oavsett vem som gjort vad.

– Det är som vilket jobb som helst. Om någon känner att kollegan får mer än de själva, då skaver det. Vi har alltid delat lika. Det är nog en av anledningarna till att vi hållit ihop.

Framtiden för Duckpond Brewing är inte nödvändigtvis större volymer eller fler marknader, utan snarare friheten att kunna experimentera och utveckla öl helt på egna villkor.

– Jag vill leka med jäststammar, brygga lageröl med karaktär och bara göra det för att det är kul. Men då får det inte vara beroende av försäljning. Det är där drömmen ligger.

För Nikola är det tydligt att både musik och öl handlar om samma sak; att uttrycka sig.

– Jag tycker om att skapa, men jag vill inte bara skruva på knappar i en studio. Jag måste leva livet för att ha något att skriva om.

Förutom öl och musik hinner Tobias och Nikola även snacka om hemgjort vin i replokalen, TV-serien Varuhuset och varför Millencolin alltid repat mindre än andra band, men ändå levererar live. Plus en hel drös sidospår.

Avsnitt 16 av Beernews Afterwork är ute nu! Lyssna på avsnittet direkt här i spelaren, på SpotifyApple Podcasts eller överallt där poddar finns.

I tidigare avsnitt har Tobias Janius tagit Afterwork med bland andra Peter Stormare, Edward Blom, Alkoholgranskningsmannen, Karl Grandin från Omnipollo och ölgurun Jan-Erik Svensson. Lyssna här.

Vill du ha ännu mer poddlyssning? Stötta Beernews arbete – bli medlem på patreon.com/beernews. Som patron bidrar du till att Beernews kan fortsätta att vara en nyfiken, granskande och inspirerande röst i ölets tjänst. Du får dessutom tillgång till ännu mer ölpodd i Beernews Deluxe och delta i utlottningar.