Starksprit gör ölets resa mot framgång

Fler tillverkare, Ökat intresse. Fler produkter på Systembolaget. Nej den här gången handlar det faktiskt inte om svensk öl utan om svensk starksprit.

Beernews berättade för en tid sedan om hur den svenska cidertillverkningen förväntades göra en liknande resa som ölet gjort under de senaste åren.

Men samma sak gäller även för svenska tillverkare av starksprit. En del bryggerier, till exempel Qvänum, gör såväl öl som starksprit, och företagen som bara gör starksprit ökar i antal.

På fyra år har antalet sprittillverkande företag gått från 98 till 159 i Sverige. Sedan 2009 har antalet produkter på Systembolaget från svenska sprittillverkare fördubblats.

Professor Hans de Geer tror att utvecklingen kommer att leda till att flera mindre företag kommer att köpas upp.

– Industrihistorien visar att tider av expansion då små bolag bildas avlöses naturligt av perioder då en del av dem inte orkar, vill eller köps upp. Då får man en koncentrationsprocess under en period. Blir du duktig och får en marknadsandel som växer, då blir du samtidigt ett lovligt byte. Det kanske inte bara är Absolut, utan en av de andra internationella bolagen kanske går in och köper, säger han till Sydsvenskan.

Samtidigt som de små företagen blir fler, lyckas också Absolut att öka sin försäljning. Ann Malmhake, vd på The Absolut Company, uppskattar utvecklingen. Hon ser gärna fler företag och framför allt fler företag som exporterar.

Under året har Absolut ökat sin försäljning i Sverige med 17 procent.

Läs hela artikeln här.