Starka öl stoppas i Storbritannien?

Är ölsorter som DIPA och imperial stout hotade i Storbritannien? Flera bryggerier fruktar det när nya regler är på väg att tas fram.

Det är Portman Group, som ansvarar för att marknadsföring av alkohol håller sig inom de lagar och regler som finns, som är på väg att göra förändringar. I Storbritannien mäter man ofta alkohol i units, och då syftar man på mängden alkohol i förpackningen och inte ölets alkoholstyrka. De förpackningar som når över fyra units skulle med de föreslagna reglerna märks med en varning som säger ”immoderate consumption”.

När en produkt hamnar över gränsen fyra units brukar tillverkaren rekommenderas att göra om receptet, och återförsäljare rekommenderas att inte sälja produkten.

Problemet för ölbranschen är att en hel del öl skulle hamna över den gränsen. En burk på 440 ml skulle max kunna innehålla öl som är 9,1 procent och en burk på 500 ml kan innehålla öl som är upp till 8,0 procent.

Förslaget har mailats ut till alla som är medlemmar i Portman Group och reaktionerna har varit starka.

– Det här är ett sätt att stoppa utvecklingen för craft beer, säger Russell Bisset, grundare av Northern Monks i Leeds till sajten Morning Advertiser.

Han är bekymrad över att Portman Group vill styra hur starka öl bryggerierna ska få tillverka.

SIBA är de mindre bryggeriernas organisation i Storbritannien och deras representant James Calder säger att förslaget slår fel. Han tycker det är bra att man försöker varna för de starka massproducerade lageröl och cider som finnas på marknaden. Men det här förslaget skulle enligt Calder slå hårt mot de nya och klassiska brittiska ölstilar som finns på marknaden, såsom DIPA, imperial stout och starka porter.