Stålfat slår plast på den lokala marknaden

Stålfat är bättre än plastfat, i alla fall på den lokala marknaden för bryggerier. Foto: Coppersmith’s

Ölfat i stål är bättre än plast många fall, speciellt för lokala marknader. Det framgår i en ny studie.

Hantverksbryggerier använder ofta engångsfat av plast när de säljer öl till krogar och restauranger. Plast är lättare att transportera och betydligt billigare i inköp.

Men Michael Martin, senior forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, har undersökt hur väl plastfaten står sig mot stålfat ekonomiskt och miljömässigt.

– För några år sedan började vi se dessa plastfat dyka upp på pubar och ölmässor. Som hållbarhetsforskare blev jag intresserad av utvecklingen, inte minst med tanke på det ökade fokuset på cirkulär ekonomi och de politiska beslut som har fattats i Europa om att komma bort från användningen av engångsplast, säger han i ett pressmeddelande.

Undersökningen är gjord i samarbete med det finska miljöinstitutet Syke och bryggeriet Bretty Fingers.

Det man kommer fram till är att stålfaten är bättre för både ekonomin och miljön. Stålfat kan återanvändas ett stort antal gånger.

Samtidigt säger man att det gäller främst för den lokala marknaden, ju längre avstånden blir desto större betydelse får transporterna och då kan plastfaten vara fördelaktigare för miljön, på grund av lägre vikt.

– Det tyder på att båda faten är användbara och har sina fördelar. Vill man säkerställa att man använder det mest hållbara alternativet behöver man titta på vilka förutsättningar som finns, till exempel om det är långt mellan bryggeriet och dess marknad, säger Michael Martin.

En som redan insett fördelarna är Petri Karhukorpi på Coppersmith’s. Han bytte till stålfat vid årskiftet och motiverade det på ungefär samma sätt som Michael Martin.

– Det finns många aspekter på det, de viktigaste är kvalitet och ekonomi. Sen är det mycket bättre för miljön. De håller hur länge som helst. Jag har ofta tänkt på hur mycket luft som transporteras med keykegs, det går inte in många i en lastbil.

Här kan du läsa studien.