Snabb ökning av alkoholproducenter

Bryggerierna visar vägen och andra hakar på. Nu finns över 550 olika tillverkare av alkoholdrycker i Sverige.

Företagen är spridda över hela landet och har blivit en viktig del i skapandet av arbetstillfällen, inte minst på landsbygden.

– Det är uppenbart att dryckesbranschen har en stor potential att bidra till både ökad livsmedelsexport och måltidsturism. Det är extra kul att vi också kan visa att branschen bidrar till en mer levande landsbygd, mycket tack vare producenternas starka lokala förankring, säger Anders Källström, vd på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Det största antalet alkoholproducenter består av bryggerier. Där är siffran idag en bra bit över 300. Bland bryggerierna finns i dag en förhoppning om att få sälja sina produkter vid bryggeriet, en lagförändring som en ligt bryggerierna skulle leda till ännu fler arbetstillfällen. I dag jobbar cirka 5000 personer hos de olika alkoholproducenterna, och hälften av de jobben finns på de mindre företagen.

– Dryckesbranschen växer så det knakar och att få vara en del av den snabbast växande kategorin inom livsmedelsindustrin är otroligt glädjande. Kreativeten och entreprenörsandan i branschen gör att Sverige har en möjlighet att etablera sig som måltidsdestination, säger Anna Malmhake, vd på The Absolut Company i ett pressmeddelande.