Smålands nationaldag firad med egen ale

Bildspel

Bild 1 av 4

Mikael Abdellah, en av Wetterstadens två grundare, dök på upp på Bishops Arms för att dricka Fössta Tossdan i Mass tillsammans med några vänner.

Uppdraget var att dricka tillräckligt många öl för att uttala ”Fössta tossdan i mass” korrekt. Det gick så där. Inte ens 21 år i Småland hjälpte. Men att fira nationaldagen gick bra.

När Smålands nationaldag firas med en för dagen bryggd öl så måste ju Beernews vara på plats. Det var Wetterstadens Brygghus som inför årets firande blandat ihop en ljus ale av typen Kölsch med namnet ”Fössta tossdan i mass”.
– Vi har haft idén länge, säger Mikael Abdellah, som tillsammans med Åke Svensson, driver det lilla bryggeriet.
– Tanken var att lansera den redan förra året, men vi hann inte så det blev i år i stället.
Han beskriver ölen som frisk, medelfyllig och med balanserad beska. Ingen humlebomb alltså.
– Nej, jag är inget humlefreak. Våra öl är mer maltbetonade, berättar han.
Vi sitter på Bishop Arms i Jönköping. Där finns 80 av de totalt 180 flaskor som producerats. Resten är fördelade på några andra Jönköpingspubar. Wetterstadens Bryggeri är inte stort och allt det producerar går till pubarna i trakten.

– Vi gör 150 liter i månaden och vi visserligen har funderat på Systembolaget några gånger men allt vi gör går åt till pubarna.

– Batcher på 80 liter är ganska behändiga. Visst skulle vi kunna få ut 1200 liter i månaden med samma arbetsinsats men vi har investerat ganska mycket i den utrustning vi har redan så jag tror att vi kommer att hålla fast vid den åtminstone ett år.
Bryggeriet har funnits sedan 2014.
– Då hittade vi vår lokal på Blocket. Annonsen lät nåt i stil med ”Mjölkrum lämpligt för bryggeriverksamhet”, säger Mikael.
– Det är en fantastiskt trevlig lokal och eftersom jag är ifrån Hok där den ligger känner jag redan till området. Så den blev det.
De första två månaderna ägnade de sig Mikael och Åke åt att experimentera. Först i början av 2016 kände de sig redo för en lansering. Och sen snurrade det på. Nu har bryggeriet fyra olika öl och flera nya på gång.
– Det kommer att ske nåt inom ett par månader, men jag kan inte säga mer nu, säger Mikael, men antyder att det handlar om någon form av samarbete.