Skånsk mässa samlar alla lokala drycker

Anna Lind Lewin, Pilot Dryck, Carina Olofsson Gavelin, Gavelinwine, Jakob Thomsgård, Skånes Dryckesproducenter och Titti Qvarnström på Folk, Mat & Möten. Foto: Torbjörn Lagerwall.

En mässa där alla sorters drycker ska gå att prova. Det ska genomföras i Skåne i november.

Tanken är att visa upp den bredd som finns i Skåne när det gäller produktion av olika drycker och ett 50-tal producenter ska vara med.

– Det bubblar verkligen i Skåne just nu. Vi har samlat alla de mest ambitiösa intressanta producenterna som kommer att bjuda på det bästa av det som odlas och produceras här i regionen. Att satsa på enbart skånska drycker på en mässa är unikt, säger Titti Qvarnström från Folk, Mat & Möten, där festen ska arrangeras.

Under förmiddagen finns möjlighet för personer i branschen att fördjupa sig i de olika dryckerna, och från 13.00 är det öppet för allmänheten.

– Det är en riktig dryckesboom i Skåne just nu. Vi vill lyfta de nyetablerade producenterna och bidra till att skapa nya vägar till marknaden. Det finns ett stort intresse för lokal produktion av vin, must och hantverksöl, men det är inte alltid lätt att nå ut till konsument. På mässan får alla chansen att prova sig fram till nya lokala favoriter, säger Anna Lind Lewin som detta år driver projektet Pilot Dryck på Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne.

Här är dryckesproducenterna som är anmälda så här långt:

Vingården i Klagshamn

Kullabergs Vingård

Arilds Vingård

Snårestad Vingård

Flyinge Vingård

Hällåkra Vingård

Vejby Vingård

Skepparps Vingård

Fruktstereo

Kiviks Musteri

Tosterup Cider

Apolinaire

Beskows Vy

Rörumsro musteri

Solsken

Rescued Fruits

Roots of Malmö Kombucha

Kiviks Musteri

Skånska Spritfabriken

Saturnus

Wolkes Punsch

Spirit of Hven Distillery

Gustibus Wine & Spirit Academy

Pax Brygghus AB

Noham Group ab

Malmö Brewing Co

Uncharted Brewing Company

Sydkustens Gårdsbryggeri

Sibbarps Husbryggeri

Lundabryggeriet

South Plains Brewing Company

Webrew Brewing

Häxkitteln