Viking Line satsar på egen ipa på färjorna

Rederiet Viking Line har lanserat en egen ipa på sina färjor, men bakom ölet står ett hantverksbryggeri.

Viking Line vände sig till finska Rock Paper Scissors Brewing i Kupio när de skulle ta fram en egen ipa. Resultatet heter Viking Line India Pale Ale och började serveras på rederiets färjor i fredags.

–Vi valde Rock Paper Scissors Brewing som samarbetspartner eftersom det är ett bryggeri som tillverkar utmärkt öl, , säger Janne Lindholm, restaurangchef på Viking Line i ett pressmeddelande.

– Samarbetet inleddes redan före pandemin, men har nu tagit ny fart i samband med att världen har öppnat upp igen. Att stötta små, lokala producenter är viktigt för oss, inte minst som en del i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete.

Målet var att ta fram en lättillgänglig öl som passar både till mat och som törstsläckare.

– Vi landade efter en del experimenterande i att vi kunde få fram en angenäm havskänsla genom att brygga ölen på mineralhaltigt vatten där vi tillsätter en hint av havssalt, säger Aki Railanmaa, bryggerimästare på Rock Paper Scissors Brewing.

– Mineralen i vattnet understryker bitterheten i humlen samtidigt som vi balanserar upp med en aning karamellmalt.

Enligt rederiet har man utvecklat utbudet av öl de senaste åren och i dag finns ett hundratal olika öl till försäljning på fartygen. Drygt 20 procent är hantverksöl från svenska, finska och åländska bryggerier.

Till att börja med säljs Viking Lines ipa bara på fartygens serveringar, men man räknar med att sälja den även i taxfreebutikerna framöver.