Säljstoppet kan driva företaget i konkurs

Tre Svampar importerar mjöd, vin och sprit från Ryssland, men får inte fortsätta att sälja den på Systembolaget. Foto: Pixabay

När Systembolaget säljstoppade ryska produkter drabbade det inte bryggerier i någon större utsträckning. Men det fanns de som råkade värre ut.

Tre Svampar AB är en firma som importerar rysk sprit, vin och mjöd. Systembolagets beslut var en katastrof för innehavaren Ilja Belobragin.

Nu hävdar han att säljstoppet inte är tillåtet.

– Vi har avtal och lagrum. Kunderna kan själva bestämma, och inte köpa produkter. Men Systembolaget har en monopolställning och de ska inte diskriminera mellanleverantörer, säger Ilja Belobragin till Dagens Nyheter.

– Vi har inte gjort något fel som leverantör, och det finns inga officiella sanktioner.

Han har gått igenom avtalen med Systembolaget utan att hitta något där som skulle tillåta säljstoppet och nu funderar han på att gå vidare med det.

– Vi tolkar att de inte agerar enligt avtal, även om det är något hemsk som händer i världen. Vi har frågat Systembolaget, men om de inte kommer med något svar kommer överväger vi att gå till domstol.

DN har även pratat med Ulf Sjödin som är sortimentschef på Systembolaget. Han menar att det kan vara svårt att förutse den här typen av händelser.

– Det är viktigt att vara objektiva, transparenta och likabehandlande eftersom vi är ett monopol. Sen kommer svåra situationer som är svåra att hantera på olika sätt, säger Ulf Sjödin från Systembolaget.

Ilja Belobragin är pessimistisk om framtiden.

– Jag ser stor sannolikhet att företaget kommer gå i konkurs, säger han.

Läs mer på Dagens Nyheter.