När du passerar bokningstavlan för bostadsrättsföreningens tvättstuga är du nästan framme. Här möter sprudlande hembryggarglädje en sann speakeasy-känsla. Veckans ölställe, Wolraths Bryggeri i Sundbyberg, är en välkommen revival av det som en gång kändes piggt och roligt med Ölsverige.
I utkanten av Stockholm ligger Sundbyberg, en av huvudstadens äldsta förstäder. Här, med endast en 600 meter kort promenads avstånd mellan dem, finns inte mindre än två bryggeripubar. Båda brygger sin öl med stor experimentlusta, har rötterna i hembryggarkulturen och knökfullt i sina bryggeribarer – men ungefär där stannar väl också likheterna bryggerierna emellan.
Det ena ligger i en avkristnad gammal kyrka, har ett bryggverk som producerar tusentals liter dagligen, är världskänt och har funnits på varenda ölnörds näthinna sedan 2010-talets början. Det andra ligger i en källare bredvid en tvättstuga, har ingen skyltning vid den anonyma entrédörren, och har ett bryggverk som får ur sig mindre än hundra liter vört per kok.
Att den här bryggeripuben känns väldigt hemlig är den första tanken som slår en när man kliver in genom lägenhetshusets gatuport. Det gäller att veta var man ska – och det är tydligt att det här inte är ett ölställe man snubblar över av en slump – för någon visuell vägledning finns inte.
En öppen dörr, en källartrappa ner och vi kan höra sorlet från puben. Runt ett hörn och halvvägs ner i nästa källartrappa möts vi av slutet av kön till baren. Det är så knökfullt – och så underbart okonstlat – att nästa tanke som slår en är om det här ens är lagligt… Kan vi ens skriva om det här som ölställe på beernews.se? Borde det inte egentligen ha stått någon bakom den där källardörren och krävt ett hemligt lösenord genom en liten lucka för att släppa in oss?

Barkön rör sig framåt i smidig takt och när vi passerat bokningstavlan till bostadsrättsföreningens gemensamma tvättstuga kan vi skönja baren. Det är trångt, varmt, stökigt, högljutt och alldeles alldeles underbart. Vi har precis gjort en tidsresa i sidled till ett Hembryggarsverige under tidigt 2010-tal i ett parallellt universum. Det är precis så känslan är när vi klivit över tröskeln in i den livliga källarlokalen. Och allt är lagligt, här försiggår inget fuffens. Här finns bara en stor bryggarglädje och massvis av folk som njuter en fredagskväll av Stockholms roligaste afterwork.
Ungefär en gång varannan månad är det ölkväll hos nanobryggeriet Wolraths som drivs av entusiasterna Jonatan, Dante och Ingemar i en källarlokal på Tulegatan 58A. Vill man vara säker på att inte missa dessa tillfällen gör man bäst i att göra sitt detektivarbete och hålla utkik i kalendern på bryggeriets hemsida.
Att försöka beskriva ölutbudet känns lika onödigt som att ta på sig skorna innan man fått på sig byxorna. Och visst, för all del – kanske kommer några av ölen finnas på menyn även nästa pubkväll – men eftersom det bryggs med entusiasmen och skaparglädjen som nästan bara finns hos hembryggare, så kommer majoriteten av dem garanterat vara nya efter att denna artikel publicerats.
Även om vissa av ölsorterna vi hann prova kanske inte riktigt levde upp till sin fulla potential så var det desto fler som var riktigt trevliga. En rund och fin chokladstout, pale ale jäst med vildjäst, samt den hinkabila surölen smaksatt med timutpeppar som stod för toppnoteringen. Alltsammans olika öl som tydligt visar exakt vad Wolraths bryggeri är – genuin hembryggarglädje i kommersiell tappning.

Med tanke på hur många besökare som trots allt hittat ner under markplan så är nog den största frågan för Wolraths bryggeri hur länge de kommer kunna fortsätta i den här miljön. Men det är väl just att det är en verksamhet i väldigt liten skala, med väldigt stor karaktär, som gör att man älskar det så mycket. Ibland är det okej att önska att det får förbli så – eller måste allt företagande växa för att inte självdö? Vi vill i alla fall inte tro det.
Så skål, hatten av och hurrarop för det halvhemliga lilla källarbryggeriet i Sundbyberg som får oss att drömma om en ny svensk våg av ölfokuserad DIY och speakeasy-barer långt från shoppingstråk och krångliga krogavtal.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.