Robin nöjd med att ha flyttat hemifrån

Bildspel

Bild 1 av 4

Flytten till nya lokaler har blivit en nystart för Robin Johnander.

 

Efter flera år med bryggning i garaget hemma har Robin Johnander tagit steget till att hyra en lokal. Det öppnar möjligheter både för ökad produktion och satsning på egen bar.

Johnander har drivit Gamla Enskede i sitt garage ända sedan starten för ett antal år sedan. Det innebar trånga utrymmen och mycket ensamarbete.

Därför känns flytten till nya lokaler som ett lyft.

– Det är roligt och det känns som det blir en resa till för mig. Samtidigt är det mycket att göra i en ny lokal och när sommaren kommer så har vi behöver brygga en el del, säger han.

Fem nya tankar på vardera 1000 liter väntar på att på kylan inkopplad, sedan ska det gå att öka produktionen i bryggeriet. En annan fördel med flytten är att han numera delar lokaler med vinimportören Principum som drivs av Leffe Stålbalk.

– Det är så kul att komma till jobbet när det är andra människor som rör sig här. Samtidigt är det en stressfaktor att jag ska betala hyran också men det känns bra att ha flyttat. Lokalen är för stor för mig och jag sökte en partner och då hörde Leffe av sig. Jag tror vi båda tycker det är väldigt skönt att ha någon att fika med.

Han har ett rivningskontrakt på sina lokaler och vet inte hur länge han kan vara kvar. Men han räknar med tre år och därefter är det dags att utvärdera hur han går vidare med verksamheten.

I början av april bryggde han de första ölen i de nya lokalerna och det var tydligt direkt att flytten hade fler positiva effekter för hans bryggeri.

– Bryggdagen har blivit en och en halv timma kortare, bland annat har uppkoket blivit mycket snabbare när jag har tillgång till mer ström. Dessutom är det större ytor så man kan ha fler processer i gång samtidigt och nu har jag möjlighet att dubbelbrygga på en dag. Vi kan också göra lite fler experiment.

De nya lokalerna ger också möjlighet att ha sin egen bar i bryggeriet. 5 juli är det premiär och sedan ska det bli fler pubkvällar. Bryggeriet ligger bara några minuters gångväg från Globen, Tele 2 Arena och Johanneshovs Isstadion, och det öppnar förstås möjligheter när det är fotboll, hockey eller konserter på de arenorna.

– Det är mycket folk som rör sig här vid evenemangen och jag ska försöka att ha öppet ett par timmar innan de startar. Jag tror det kan bli bra men vi får utvärdera och se, säger Johnander.

Under hela resan har Gamla Enskede Bryggeri haft ganska stort fokus på öl med lägre alkoholhalt. Men kanske håller det på att ändra sig.

– Lättölsförsäljningen går ner så där får vi göra ett nytänk och fundera på vad vi håller på med. Jag tänker att fokus ska ligga på ekologiskt hantverksöl och det blir definitivt mer starköl i framtiden.

Han känner att satsningen på nya lokaler kom i rätt tid när hans varumärke har hunnit etablera sig och han har koll på det som krävs för att driva ett bryggeri. Men flytten innebar också en större distans till sitt jobb.

– Jag lämnar datorn på jobbet nu, det är en befrielse faktiskt.