Robert släpper Robert med Smith Street

Robert Andersson har gjort en ipa med Smith Street.

Robert Andersson gav upp sitt eget bryggeri, men inte viljan att utveckla nya öl. Nu har han samarbetat med Smith Street för att ta fram en west coast-ipa.

Robert Andersson är en mångsysslare i den svenska ölvärlden och driver bland annat podden Ölvärlden tillsammans med Micael Lycén. Han har haft ett eget bryggeri, men lämnade det 2019.

Fast då och då dyker det ändå upp öl som han haft ett finger med i spelet. Kvarnagårdens Rauchbeard är ett exempel, samarbetet med Jesper Binzer, Save Your Soul IPA, ett annat.

Nu är det dags igen och den här gången samarbetar han med Oppigårds dotterbryggeri Smith Street Brew.

– Jag träffade Anders (Wikén) på GSBF i Malmö, han är så jädra duktig och jag tänkte att frågan är fri, så jag frågade ”fasen, kan vi inte göra ett öl tillsammans?

Det kunde de och resultatet är en västkust-ipa vid namn Robert.

– För mig är det superstort, det är är en ära att få göra det här. Jag gillar Oppigårds sen tiden då jag upptäckte öl.

Att det blir en västkust-ipa i stället för betydligt den vanligare neipan beror på Robert.

– Jag brinner för udda stilar och valet bottnar i att när jag upptäckte öl var det mycket västkust-ipa, men då var nästan allt amerikanskt. Sen är jag lite motsträvig, neipa är gott, men jag vill att folk ska upptäcka västkust-ipa också.

Han brinner även för rauchbier, men någon rökmalt fick han inte med i den här.

– Haha, nä, nu var jag ju inte på plats, annars kanske det hade blivit lite rök …

Men även om han inte varit på plats har han varit med och tagit fram receptet tillsammans med Anders Wikén. Robert fick smaka Robert första gången när Smith Street kom ner till Växjö Ölfestival, som han också driver.

– Jag var högst delaktig i att beskriva hur den skulle smaka. Jag ville att den skulle ha lite kladdig apelsinmarmelad tillsammans med tallbarr och och kåda. Och sen lite kropp på det.

Sen då, blir det fler öl framöver?

– Vi får se, vi har pratat om att kanske göra nåt med Ölvärlden. Och det kan hända att det blir nåt mer med Jesper Binzer, det samarbetet var fantastiskt kul.

Smith Street Robert släpps på Systembolaget i juni.