Robert har två favoriter i sommar

SOMMAR 2018

Robert Lagerström har två favoritöl den här sommaren. Det och mer berättar han om i vår sommarserie.

Lagerström är redaktör för tidningen Maltesen och skriver återkommande om öl i Göteborgs-Posten. Här är alla hans svar i vår sommarserie.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

– Oj, det finns många sådana. Och de flesta öl har sina ögonblick. Ett är när jag drack en iskall Kingfisher i hettan på stranden i en indisk by. Ett annat när en kompis från Brasilien gav mig en låda med olika brasilianska hantverksöl. Vissa innehöll frukter och rötter som jag aldrig hade hört talas om. Ett mer kulinariskt minne är när jag drack en Xyauyù Etichetta Oro från 2012 tillsammans med en treårig stiltonost. Smakerna lyfte till ofattbara höjder och skapade en upplevelse att minnas.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

– Inget. Jag har inte något favoritband eller favoritfotbollslag heller. Däremot finns det mängder av bryggerier som gör fantastiska öl – från Bell’s, Cantillon, Founders och Firestone Walker till Trillium, Orval, The Bruery och Heckel. Och så högklassiga mjödtillverkare som Superstition, B Nektar och Sahtipaja.

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Närmare 600 stycken. Det kommer visserligen att läggas ned bryggerier men totalt sett kommer antalet att fortsätta öka. Än är brytpunkten inte nådd, trots en allt svårare situation för bryggerierna att nå ut med sina öl.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

– I år växlar jag mellan två favoriter – Amundsens Apocalyptic Thunder Juice och Saison Dupont. Det är två väldigt goda och läskande, stabila och prisvärda öl. Men egentligen är de med sina 6,5 procent lite för starka.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

– Mig själv. Sittandes i soffan framför stereon med en grym krautplatta på vinyl. Då kan jag koncentrera mig på ölet och njuta av smakerna i lugn och ro.

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Favoriten är nog en av de första upplagorna av CBC, Copenhagen Beer Celebration, när den arrangerades i tennishallen. Den var så liten, intim, entusiastisk och levande.