Robert dricker helst klassisk belgare

SOMMAR 2019

Robert Lagerström svara på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Robert Lagerström är bland annat redaktör för tidningen Maltesen. Här svarar han på våra sommarfrågor.

1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?

– Orval. Den är otroligt god och egensinnig, komplex nog för att jag aldrig ska tröttna. Men helst växlar jag förstås mellan flera olika sorter.

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.

– Belgien, USA och Tyskland. Inget smakar som det belgiska hantverket, från gueuze, tripel och strong ale. I USA har man omformat de europeiska ölstilarna, skruvat till dem och gjort dem till sina egna. Det är bara att kapitulera inför välgjorda amerikanska ipor och stouts. Därtill är tyskarna mästare på lager. Själv är jag ingen lagerdrickare, men älskar de bästa tyska sorterna. På delad tredje plats hamnar Storbritannien, som med finstämda ales och stouts imponerar. Engelsmännen har även blivit duktiga på amerikansk ipa.

3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?

– Alla de som håller en hög klass, men som drunknar i den stora ölfloden. Tyvärr görs det väldigt många mediokra brygder runt om i landet. Jag är hjärtligt trött på exempelvis halvdana ipor och väljer numera sällan öl från ett svenskt bryggeri som jag inte känner till.

4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?

– Jag har redan varit två veckor på Kreta. Där slapp jag oväntat törsta ihjäl tack vare ett gott utbud av belgare, som Delirium Tremens, La Trappe Quadrupel och Lucifer. I juli tar jag tre veckors semester till, men har inte funderat på vad jag ska göra.

5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.

– Brewskival. Ölen håller väldigt hög klass och stämningen är gemytlig och avslappnad. Att festivalen även lockar en hel del folk som inte är ölnördar skapar ett lugn. Och så hålls den utomhus! Att arrangera en svensk utomhusfestival i augusti är djärvt, men hittills har vädret varit hyfsat. Även All In Beerfest förtjänar att nämnas. Dessa två entusiastfestivaler höjer ribban.

6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?

– Tyvärr dröjer genombrottet. Sålunda blir det ett status quo för gårdsförsäljningen.