Rikets sal byts ut mot ölbryggning

Jehovas Vittnen hade sitt Rikets sal i lokalen i många år. Men nu blir det i stället öl och musik som tar över när Hernö Hantverksbryggeri flyttar in.

Det ska sägas direkt att det faktiskt från början var ett bryggeri i den aktuella lokalen. Hernö Bryggeri höll till där ganska centralt i Härnösand och bryggde öl in på 70-talet. Därefter var det olika verksamheter innan Jehovas Vittnen tog över under 80-talet och skapade sitt Rikets sal.
Men nu har även de flyttat och då passar Hernö Hantverksbryggeri på att ta över.
– Vi försöker bygga bort så mycket som möjligt av det där, säger Rasmus Rödén, en av sju delägare i bryggeriet.
Förhoppningen är att kunna flytta in senare i år och det byggs om för fullt för att få till ett restaurangkök och en scen. Tanken är nämligen att inte bara flytta bryggeriet utan även den tillhörande verksamheten med restaurang och livemusik.
– När vi har öppet så kör vi livemusik och har fullständiga rättigheter, säger Rödén.
Bryggeriet startade 2011 och brygger 500 literöl åt gången. Fokus ligger på hemstaden och närliggande områden, och försäljningen går bäst på Systembolaget i Härnösand, Kramfors och Sundsvall.

– Vi brygger bara ale och där blir det olika sorter. Vi tittar även på att brygga lager framöver, säger Rödén.

Han precis som de andra delägarna har andra jobb. I stället har man anställt tre personer som sköter om restaurang och bryggeriverksamheten. En del jobb återstår men snart bryggs det alltså öl i de lokaler som tidigare tillhört Livets Ord.
Kanske blir det läge ännu mer att framöver utbrista ”Gud vad gott” när ölen serveras?
– Jo, det kanske man skulle kunna säga, säger Rödén.