Regeringen sågas för tröga hanteringen

Nästa år ska frågan om gårdsförsäljning av öl och vin utredas och ett definitivt besked i frågan dröjer längre än så. Nu sågas regeringens hantering av riksdagsmannen Sten Bergheden.

Moderaten Bergheden skriver i en debattartikel i Skaraborgs Läns Tidning att regeringen missköter frågan.

”Det är bedrövligt att Socialdemokraterna tillsammans med stödpartierna Centern och Liberalerna nu bidrar till att försena nya jobb och nya arbetstillfällen på landsbygden.

Medan Europas bönder kan ta del av en ökad turism, ökat landsbygdsföretagande och möjlighet till fler näringsben på landsbygden får Sveriges lantbrukare,vinodlare och bryggerier nu snällt stå och se på. Att öppna uppför gårdsförsäljning skulle kunna ge många nya jobb på landsbygden både inom produktionen men framför allt inom turistnäringen – att säga nej till eller förhala detta är oansvarigt och rent av landsbygdsfientligt,” skriver Bergheden bland annat.

Han anser det vara fullt möjligt att kombinaera gårdsförsäljningen med att ha kvar Systembolaget.

”Även Finland har ett systembolagsmonopol och där har man tillåtit både gårdsförsäljning och dessutom en utökad försäljning av starkare öl i vanliga livsmedelsaffärer. Men S-regeringen har stängt dörren till gårdsförsäljning i Sverige, det leder enbart till minskade möjligheter till jobb och utveckling på landsbygden.

S-regeringens motstånd motarbetar landsbygden och alla de nya företag som kan starta och växa på landsbygden. Sedan ett antal år tillbaka har produktion av öl, vin och cider blivit allt vanligare i Sverige och samma produktion är ofta en stor turistattraktion i övriga Europa,”skriver han.

Läs hela debattartikeln här.